Vorige week werd het portret van de Abt van de Abdij van Berne te Heeswijk, Denis Hendrickx, onthuld. Het portret is geschilderd door de Wilbertoordse portretschilder Caroline Willems.

Het is traditie dat de Abt wordt vereeuwigd in de vorm van een schilderij en vele voorgangers sieren de muren van het klooster.

Caroline Willems was blij verrast toen ze gevraagd werd voor deze opdracht. Mensen die het werk van Caroline kenden hadden haar voorgedragen. Caroline vertelt: “Een opdracht is leuk, maar dan begint het lange proces dat moet leiden tot een prachtig resultaat! Daarvoor moet je de persoon tot op zekere hoogte leren kennen”. Een gesprek volgde en al snel was er een goede klik tussen beiden. Caroline vervolgt: “Ik kreeg een goed beeld van Denis en tijdens de wandeling door het klooster zag ik allerlei leuke details die ik in de achtergrond van het schilderij kon verwerken. Daarna is het vooral een proces van schilderen, compositioneren en weer schilderen”

Voorafgaande aan de onthulling sprak Caroline de aanwezigen toe over dit proces en legde naast de fijne relatie met de geportretteerde ook de nadruk op de symboliek in de achtergrond van het schilderij. In de achtergrond geeft ze het unieke bijzonder zeldzame deel van het ‘Tafelblad der Maaltijden’ weer. Daarop staan middeleeuwse scenes met medaillons met daarin Bijbelse maaltijdscenes”. Ook het wapen van het klooster heeft Caroline erin verwerkt de olijf-tak (een onderdeel van het wapen) staat symboliek voor 'gerechtigheid' en dat is een belangrijk levensmotto voor Abt Hendrickx.

Caroline: “De onthulling is altijd een spannend moment, maar de aanwezigen waren allemaal zeer te spreken over het resultaat en het is altijd fijn om te horen dat je werk wordt gewaardeerd”.