Deze week presenteren lokale CDA’ers een lijst van maatregelen die moeten bijdragen aan een positieve stimulans voor de lokale woningmarkt in de dorpen; Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord.

Met de uitwerking van een zogenoemd woonpamflet willen de initiatiefnemers betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk maken en willen ze verbindingen leggen tussen mensen met goede ideeën en woonwensen.

CDA-Raadslid Mark Janssen: ‘Ondanks onze prachtige woonomgeving worden huizen niet massaal door mensen van buiten de regio aangekocht en trekken jongeren naar het stedelijk gebied. Het wegtrekken van jongeren heeft nadelige gevolgen voor de leefbaarheid. Voor jongeren en sociale minima is het daarnaast vaak onmogelijk om op korte termijn een passende woning te vinden. Laten we vooral niet klagen, maar elkaar uitdagen en kijken hoe we als gemeente kunnen investeren in kansen!‘. Janssen heeft samen met zijn collega’s Maarten van Gemert (raadslid) en Jules Verstraten (bestuurslid) de mogelijke speerpunten en bijbehorende acties op een rij gezet.

Maarten van Gemert: ‘Met dit woonpamflet leveren wij graag een bijdrage aan een uitgebreide discussie in de gemeenteraad en, nog veel belangrijker, in onze samenleving. Samen met wijk- en dorpsraden, makelaars, projectontwikkelaars, investeerders en andere mensen met creatieve ideeën en woonwensen komen we waarschijnlijk met nog veel betere innovatieve oplossingen. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit eens nagedacht om woonstudio’s te ontwikkelen in leegstaande klaslokalen of het realiseren van een Tiny House park? Is er in onze gemeente ook behoefte aan de realisatie van een woon-zorghofje, zoals men nu in Ledeacker aan het onderzoeken is?’.

Het jongste lid van de plaatselijke CDA-afdeling is bestuurslid Jules Verstraten; ‘De meeste woningen in onze gemeente zijn ingericht als gezinswoningen. Mogelijk kunnen we door onder andere het splitsen van bestaande woningen, het plaatsen van (verplaatsbare) kleine woonunits en het aanwijzen van anti-kraakwoningen op korte termijn ruimte bieden aan jongeren. Veel jongeren willen klein en flexibel wonen voor een lage huurprijs.

‘In een aantal gebouwen (zoals de reeds gesloopte basisscholen) hadden mogelijk tijdelijk kamers voor jongeren ingericht kunnen worden. Ook (verplaatsbare) woonunits met minder dan 25m2 woonoppervlakte zijn in de stad heel gewoon, maar in dorpen uniek. Als je jongeren in de gemeente wilt houden, moet je hen financieel prikkelen. Natuurlijk moeten we niet de illusie hebben dat dit bijvoorbeeld alle studenten ervan zal weerhouden om op kamers te gaan in de stad, maar dit goedkope woningaanbod kan een uitkomst bieden voor jongeren die geen voltijdbaan hebben, maar wel zelfstandig in onze gemeente willen wonen. De gemeente kan zich onderscheiden door aanbod van stadse woningen voor dorpse prijzen’.

Doe mee!

Op vrijdag 4 november 19.00 uur - 21.00 uur organiseert het CDA een bedrijfsbezoek bij Mill Home (Industrieweg 7, Mill) voor iedereen die interesse heeft. Dit bedrijf is de producent van Tiny Houses. Deze huizen bieden een mooie en betaalbare woonmogelijkheid voor starters die geheel naar eigen wens kan worden ingericht.

Op zaterdag 5 november 10.00 uur - 13.00 uur verzorgt de partij een inloopochtend in Myllesweerd. Om 10 uur overhandigen de initiatiefnemers het woonpamflet aan wijk- en dorpsraden. Vanaf 11 uur zijn de initiatiefnemers van Hofje 3.0 uit Ledeacker aanwezig om te vertellen over hun initiatief voor een collectieve woonvoorziening voor ouderen. Een mooie gelegenheid om mensen met woonwensen te ontmoeten en elkaar te inspireren. De koffie staat klaar! www.cdamill.nl