Foto: Jan Maas

Door Elly Meijnders - Docente volksdansen Nellie Nabuurs heeft het voor elkaar gekregen, dat twee groepen heren en dames volksdansers uit Wilbertoord en Wanroy voortaan met elkaar dansen. Ik heb een gesprek met haar.

Hoe heeft zij het voor elkaar gekregen dat die senioren bereid zijn om naar Wilbertoord en Wanroy te reizen? Ik vind dat knap.

Nellie Nabuurs is bescheiden maar weet wat zij wil: “Ik zag in beide dorpen de groepen doodbloeden. Veel uitval door slechte heupen en knieën. En je houdt toch twee groepen mensen over die graag volksdansen, die gun je het ook zo. En dan moet je ze een stap voor zijn en zeggen: kunnen wij niet samen gaan dansen? In Sint Anthonis is de SWO weggevallen, daar had ik te maken met Joris Remmen, voorzitter van de Seniorenraad. En voor Wilbertoord met bestuurslid Theo van de Linden van de SWOM. Ik heb met beiden de mogelijkheden besproken. En de beide groepen waren blij. Wij dansen nu met zijn allen enkele weken in Wilbertoord en in het nieuwe jaar gaan we allemaal naar Wanroy”, lacht zij.

In Wilbertoord is het zingen en handwerken al gestopt. Wat fijn dat dit zo kan.

Nellie knikt: “Ja er komen zelfs knie operaties terug. En daar doe je het toch voor. Zij regelen zelf het vervoer, de groepen willen het echt graag zelf. En je leert elkaar vanzelf wel kennen”.

Heeft Nellie altijd al gedanst?

“Altijd volksdansen, ik dans al 38 jaar. Ik ben gediplomeerd volgens een landelijk erkende opleiding MBvO dans. Ik volg ook bijscholingen. Dat is belangrijk als je met ouder wordende mensen werkt. Ja, ik heb ook met optredens in de regio meegedaan. Met kostuums die zelf gemaakt waren of origineel gekocht. Jij houdt van de Oost Europese dansen? Ja, ik ook maar ik hou ook van Israëlisch dansen. Zes jaar geleden danste ik in Venray, nu in Deurne met circa 7 mensen. Je hebt een stuk uitdaging nodig voor jezelf. Ook al kun je dat niet direct gebruiken, het is voor jezelf heel goed. Er valt altijd iets te leren. Neen, er is niemand meer thuis, mijn man werkt ook”.

Kunnen er nog mensen bij in je groepen, Nellie?

Nellie fronst: “Geen tien mensen, maar een enkeling wel. En heren zijn altijd welkom. Koffie drinken? Ja het kwartiertje sociaal contact na het dansen is heel belangrijk. O, en sommige mensen menen altijd dat zij een partner mee moeten nemen, maar dat is helemaal niet waar. Wij dansen gewoon met elkaar.

Ik vraag of Nellie naast het dansen ook een bezige bij is. Heeft zij kinderen?

“Ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen. Ik pas flexibel op. Daarnaast frutsel ik graag voor de Kerst, wandel en zwem ik eens per week. En twee avonden per week dansen. Mijn moeder wordt 98, ik ben met mijn broers en zussen samen mantelzorger voor haar. En ik beheer voor de EHBO het secretariaat. Neen, vervelen doe ik me nooit”.

Als u bij Nellie Nabuurs in Wilbertoord en Wanroy mee wilt dansen, kunt u zich bij haar opgeven: 06 - 45 22 90 08, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie ook www.swomill.nl.