Onlangs nam Paul Sweens afscheid als bestuurslid van Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill. Maar als vrijwilliger blijft hij, net als zijn vrouw Annie en vele andere vrijwilligers actief.

Paul was van begin af aan samen met o.a. de huidige Myllesweerd-voorzitter Ben Hamers betrokken bij de bouw, inrichting en opstart van Cultureel Centrum Myllesweerd in april 2012. Laten we met hem eens terugkijken.

Het begin

“Vanuit Stichting Carnaval Mill, waar ik toen voorzitter van was, was ik betrokken bij de herinrichting van het centrum. Wij waren tevreden met de Concertzaal waar we destijds onze activiteiten organiseerden. Uiteraard zou die wel een opknapbeurt nodig hebben, maar wij hoefden er niet per se weg.” In 2000 liet destijds burgemeester van Mill en Sint Hubert, Gerard Daandels, zich ontvallen dat bij de herinrichting van het centrum een nieuw multifunctioneel gebouw moest komen met een zaal die geschikt was voor 150 personen. “Maar in de Concertzaal konden we ongeveer 400 bezoekers kwijt, hier wilden we zeker niet op inleveren.”

Actie

Een van de plannen die er in die tijd leefde, was het bouwen van een zaal tussen Marienweerd en de bibliotheek, die toen nog aan de Oranjeboomstraat stond. Volgens burgemeester Daandels moesten activiteiten die meer dan 150 bezoekers trokken maar naar Fitland. “Samen met de ongeveer 40 gebruikers van de Concertzaal organiseerden we op 15 augustus 2000 in de Concertzaal een protestavond. Dit werd een druk bezochte avond. Iedereen was positief en was het ermee eens dat je niet met elke grotere activiteit afhankelijk moest zijn van een commerciële ondernemer. Als vereniging moet je immers ook eigen activiteiten kunnen blijven organiseren.”

Vervolg

De protestavond resulteerde in een platform wat namens alle gebruikers met de gemeente sprak als er weer nieuwe plannen waren voor de herinrichting van het centrum. “Regelmatig waren er ideeën, maar het duurde toch tot 2009 voor er echt plannen waren voor het huidige Myllesweerd. Namens de carnaval was ook Frans Linders een hele tijd actief en toen het in 2009 wat concreter werd en ook Marienweerd erbij betrokken werd, kwam Ben Hamers als secretaris van Marienweerd in de werkgroep.” Zij waren betrokken bij de keuze van architect, ontwerp en inrichting van het huidige Myllesweerd. “We hielden daarbij ook contact met de gebruikers van de Concertzaal zodat zij aan konden geven wat ze wilden dat er in de nieuwe accommodatie kwam. Een balkon en bijvoorbeeld een bar in de zaal waren toen wensen van de gebruikers. Deze zaten eigenlijk niet in de plannen van de architect, maar hebben we toch weten te realiseren.”

Locatie

De bedoeling van de gemeente was destijds om in de gang van Myllesweerd naar het gemeentehuis de balies van de gemeente te maken. Paul: “Maar toen de bouw goed en wel begonnen was werd dat idee al geschrapt door de gemeente. Daarmee was de noodzaak voor de locatie waar Myllesweerd nu staat dus eigenlijk weg.”

Myllesweerd

Ben Hamers en Paul Sweens namen ook zitting in het bestuur van Stichting Myllesweerd, zochten er andere bestuursleden bij en gingen aan de slag. “We wilden eigenlijk een bestuur met leden uit de alle 3 de kerkdorpen, maar dat is niet gelukt. We hebben in het begin wel 3 of 4 dagen in de week zitten vergaderen om alles op poten te zetten. Er was niets, dus beheer, vrijwilligers, activiteiten, we hebben alles opgezet. Ik heb het gevoel dat het uiteindelijk echt ons gebouw is geworden.”