De agenda van laatste raadsvergadering dit kalenderjaar kende nogal wat hamerstukken. Na afloop van deze korte bijeenkomst begaven de raadsleden zich direct richting de kerstborrel. Het record gemeenteraad-vergaderen werd verbroken, want in minder dan 25 minuten werden 12 agendapunten afgetikt.

Primeur

Deze vergadering had ook nog een primeur. Het openings- en sluitingsgebed waarmee de voorzitter (de burgemeester) de vergadering opent en afsluit werden voor het eerst bij deze vergadering achterwege gelaten.

Hamerstukken

Alle raadsvoorstellen worden in de commissies ruim een week voorafgaand aan de raadsvergadering, voorbesproken. Wanneer een raadsvoorstel in de commissie is uitgediscussieerd, d.w.z. dat er een unanieme instemming is, dan gaat het als hamerstuk naar de raad. In de raad vindt dan nog een formele stemming plaats zonder vragen en discussie. Drie hamerstukken gingen over aanpassingen in de Participatiewet, zoals een taaleis bij re-integratie. De andere twee gingen over belastingmaatregelen 2017 en de Erfgoedverordening.

Vragenuurtje

In het vragenuurtje stelde de VKP de vernieuwde openbaar-vervoerregeling van en naar onze gemeente aan de kaak. “De aansluitingen zijn niet goed meer”. De wethouder legde uit dat er een keuze was gemaakt door Arriva: Of aansluiten met de bussen in Uden of aansluiten met de trein te Cuijk. Dat laatste is het geval. Overigens zijn het afgelopen jaar, enkele kleine aanpassingen in de dienstregeling op verzoek van AB’90 doorgevoerd, zo vertelde de wethouder.

Dorpslijst Langenboom als eerste in Kerstreces? 

Opvallend was de instemming van de Dorpslijst Langenboom om het raadsvoorstel Belastingmaatregelen 2017 tot hamerstuk te bestempelen. DL is immers fel gekant tegen stijgingen van OZB en rioolheffing. Moegestreden, zitten slapen of hunkeren naar het Kerstreces? Zeg het maar. In ieder geval is het laatste taboe daarmee doorbroken.

Hoe gooit men geld over de balk?

De raad werd gevraagd in te stemmen met de bevindingen van de Rekenkamercommissie over de stand van zaken van de ICT-voorzieningen in de vijf gemeenten in het land van Cuijk. Een rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek in een zelf gekozen thema of soms op voordracht van raad of college. Dat “geldverslindende” onderzoek gaf voor Mill en Sint Hubert een positief beeld inzake ICT. De minister BzKr bepaalt dat een Rekenkamer verplicht is voor de gemeenten, helaas. VKP vroeg zich af voor wie dit onderzoek nu waarde toevoegt. DL: “Waarom is de beveiliging van persoonsgegevens niet in het onderzoek betrokken?” Unanieme instemming met zure gezichten.

De bestuursrapportage (Berap)

Gaf ik bij de eerste bestuursrapportage in mei aan dat het college geen koers had kunnen houden vanwege een tekort van € 233.000, nu met de tweede berap is dat weer het geval maar dan met een positief bedrag van € 102.000. Op maatschappelijke zaken waaronder WMO, wordt € 260.000 verdiend, daarentegen wordt ruim € 110.000 toegelegd op bouwen, wonen en milieu, vanwege minder bouwleges en bijdragen in ruimtelijke ordening.

De nieuwe omgevingswet

In de commissie Ruimte & Economie gaf wethouder van den Boogaart een voorlichting over de nieuwe Omgevingswet. Hiermee wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2019 in werking. Deze wet gaat onder andere de Wabo, Wro en Wet milieubeheer vervangen. Wat is de invloed van de raad op bestemmingsplannen nog? Kort samengevat wordt het de grootste wetswijziging sinds jaren.

Theo van Eenbergen
AB’90