De Steen. Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen. De stroom van een rivier houd je niet tegen, het vindt er altijd een weg omheen.

Misschien eens, gevuld met sneeuw en regen, neemt de rivier mijn kiezel met zich mee. Om hem dan daarna glad en rond gesleten, te laten rusten in de luwte van de zee. Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten. Ik leverde bewijs van mijn bestaan. Omdat door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

Toen ik dit vers las, dacht ik aan het Kind van Bethlehem, de vluchteling naar Egypte, de Man van Nazareth, de Profeet in het land der Joden, de Genezer van tobbers met lichamelijke of geestelijke klachten, de Bevrijder van arme en verachte medeburgers, de Bidder in de woestijn en in de hof van Getsemane, de Rabbi van de Bergrede, de Man met visioenen over leven en dood, de door de geestelijke en wereldlijke overheid Ter-dood-Veroordeelde, de Bejubelde en Verguisde, de Gekruisigde, de Levende na zijn dood.

Het heeft voor altijd de steen verlegd in de rivier op aarde. Het water ging er anders door stromen dan voorheen. Alles ging anders dan voorheen. Door de komst van Jezus heeft God voor altijd die steen verlegd in de rivier op aarde. Dit vieren we weer met Kerstmis op 25 december.

God leeft in het Kerstkind, in Jezus van Nazareth, in de Gekruisigde, de Verrezene, voor altijd de aarde aangeraakt. Om het anders te zeggen: De liefde ging sindsdien het laatste woord krijgen op aarde, de liefde werd het criterium van het bestaan voor tijd en eeuwigheid. De liefde als teken van Gods aanwezigheid onder ons en in alles wat groeit en bloeit.

Laten wij dus samen met alle mensen van goede wil over heel de wereld de komst van de Liefde in Jezus vieren en ook in onszelf de liefde weer tot nieuw leven wekken.

Baan daarom de weg voor de liefde in onze harten in deze dagen voor Kerstmis en het nieuwe jaar. Vul uw hart met de geest van het Kerstkind en geef die geest door: de geest van liefde, gerechtigheid, vrede en vergeving. De geest is de kern van het “to be or not to be” voor de toekomst. U zegt misschien dat dat niet gaat, dat u het niet kunt. Maar u kunt het wel! U bent tot veel meer in staat dan u zelf wel denkt. Geloof erin en bid ervoor.

Samen moeten we stenen verleggen. En de rivier op aarde gaat anders stromen, omdat we de steen verlegd hebben zoals Jezus daarmee ruim 2000 jaar geleden begonnen is.

Een zalig Kerstfeest en een door Gods gezegend Nieuwjaar wordt u toegewenst door Ad van der Meijden, pastoor.