In het Land van Cuijk is de Young Talent Group actief, een groep ambitieuze jonge talenten uit het Land van Cuijk & Maasduinen die kennis, kunde en kracht bundelt om de regio te verbeteren en op de kaart te zetten.

Eén van de jongste deelnemers Giel Bongers, komt uit onze gemeente en woont in Wilbertoord. Ik ben blij met en trots op The Young Talent Group en op de inzet van de jonge mensen die daar deel van uit maken. Blij dat ze helpen om mee te denken, maar zeker ook omdat ze ons regelmatig een spiegel voor houden.

Afgelopen week hebben ze een beschouwende bijeenkomst georganiseerd die prachtig past in deze periode tussen Kerst en de Jaarwisseling. Een bijeenkomst in gesprek met de 85 jarige Jan Terlouw en vertoning van de film “Before the Flood”. Oud politicus en schrijver Jan Terlouw is ineens weer ‘hot’ naar aanleiding van zijn gesprek bij De Wereld Draait Door. Het fragment is gemakkelijk terug te vinden op internet.

De Weijer in Boxmeer zat bomvol en luisterde ademloos naar Jan Terlouw. Zo’n goed verteller als in zijn jeugdboeken, zo is hij ook in een volle zaal. Bevlogen, verhalend en vol passie. Soms vraag ik me wel eens af waarom ik er zoveel tijd in steek om Raadslid te zijn. Als je dan zijn verhaal hoort, zeker in de Kerstperiode, dan weet je weer waarom je het doet. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de maatschappij en Mill & Sint Hubert in het bijzonder. Ik wil onze gemeente zo goed mogelijk overdragen aan onze kinderen. Een gemeente en regio waar we trots op mogen zijn en blijven.

Niet iedereen wil precies hetzelfde en smaken verschillen maar in grote lijnen willen we allemaal een fijne samenleving in een veilige en mooie omgeving. Dat is waar ik en mijn collega Raadsleden van Algemeen Belang ’90 ons best voor doen en onze vrije tijd in steken. Eigenlijk willen we hetzelfde als The Young Talent Group maar dan op “Millse” schaal en in tegenstelling tot de YTG helaas niet meer jong.

Ik vind dan ook dat we nog de nodige stappen moeten zetten op het gebied van duurzaamheid. Zeker omdat het gewoon kan zonder terug te keren naar de Middeleeuwen. Ook moeten we het vertrouwen in elkaar laten groeien, niet alleen tussen mensen onderling maar ook tussen de mensen en de overheid. Heel mijn leven moet, kan en wil ik al vertrouwen op anderen. Gelukkig wordt dit vertrouwen zelden misbruikt tussen mensen onderling. Dan moet het toch ook kunnen tussen mensen en de overheid! Bij het vertrouwen van de gemeentelijke overheid in de mensen kan ik iets betekenen, geen overbodige regels maar zoveel als mogelijk onderling vertrouwen. Vanuit mijn vak als verkeerskundige vind ik dat er ook nog verbeteringen mogelijk zijn op mobiliteitsgebied. Niet alleen verkeersveiligheid maar ook de mogelijkheden van vervoer, bijvoorbeeld door goed (openbaar) vervoer dat aansluit bij de behoeften van de mensen.

Afsluitend wil ik iedereen een gezond en gelukkig 2017 toewensen waarbij ik hoop dat we op het einde van 2017, als we omkijken, kunnen zeggen dat Mill & Sint Hubert een beetje fijner is geworden.

Marcel van den Elzen, AB’90