Medewerkers en vrijwilligers begeleiden statushouders bij workshop t.b.v. Participatieverklaring.

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven krijgen een status, we noemen hen statushouders. In opdracht van de gemeenten in het Land van Cuijk helpt Sociom deze mensen met huisvesting en daarbij worden veel vrijwilligers actief betrokken.

Mensen krijgen ondersteuning bij het inrichten van hun huis, de inschrijving in de gemeente en alles wat daarbij komt kijken. Statushouders starten snel met een verplicht inburgeringsprogramma. Zij worden vaak ook nog lokaal door vrijwilligers geholpen met het leren van de Nederlandse taal. Sinds kort is het ondertekenen van een participatieverklaring een onderdeel van dit inburgeringsexamen. Met een participatieverklaring op zak, laat je zien dat je betrokken bent bij de Nederlandse samenleving en dat je hier actief aan wilt bijdragen. Bijvoorbeeld door te werken, naar school te gaan of door vrijwilligerswerk te doen. Sociom is de organisator van dit participatietraject. Vanaf februari 2017 worden in alle vijf gemeenten in het Land van Cuijk een aantal workshops georganiseerd. Van alle statushouders wordt sinds januari 2016 verwacht dat zij groepsgewijs hieraan deelnemen. Medewerkers van Sociom en vrijwilligers helpen bij dit traject voor een betere integratie, door hen te informeren over de rechten en plichten.

Kennis opdoen over je nieuwe land

Om als vluchteling met een verblijfsstatus snel onderdeel uit te maken van de samenleving, is het belangrijk dat je kennis opdoet over je nieuwe land. Kennis over normen en waarden. Kennis over wat je allemaal moet regelen. Maar ook, hoe denken we in Nederland over hygiëne en wat zijn onze eetgewoonten. Waar kan ik zorg krijgen als die nodig is en hoe het nou zit met uitkeringen, werken en vrijwillige inzet? Naar welke school kunnen mijn kinderen? Sociom helpt je op weg met het maken van een goede start.

Bel of mail voor meer informatie

In elke gemeente zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om mensen letterlijk te laten zien waar wat te vinden is. Een paar uurtjes mensen begeleiden in een soort excursie/rondleiding door de gemeente.

Wil jij meer weten over de participatieverklaring of wil je graag een vrijwillige bijdrage leveren? Informeer dan wat Sociom daarin voor jou kan betekenen! Bel met 0485 - 700 500 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..