Stel je eens voor dat je morgen huis en haard achterlaat, omdat het niet meer veilig is in je eigen land. Vervolgens vlucht je naar een onbekend land, wanhopig op zoek naar een betere toekomst.

Je komt terecht in een land waar je de gebruiken en regels niet kent. Waar jouw gewoontes, de taal die je spreekt, zaken die je altijd houvast hebben gegeven, niet worden begrepen. Sterker nog, waar wij Nederlanders heel vreemd tegen aan kijken!

Wij, bij Sociom Vluchtelingenwerk proberen ons dit voor te stellen omdat we dagelijks te maken hebben met ‘statushouders’. Statushouders zijn vluchtelingen die de hele asielprocedure doorlopen hebben en vervolgens een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Wij horen elke dag, soms aangrijpende, maar ook leuke verhalen van onze nieuwe burgers.

Wat doet Sociom Vluchtelingenwerk eigenlijk? Vanaf het moment dat statushouders woonruimte toegewezen krijgen, begeleiden wij ze met praktische zaken zoals huisinrichting, zorgverzekering, inburgeren en alles wat ze in de maanden daarna nog tegen kunnen komen. Maar Sociom Vluchtelingenwerk brengt statushouders ook zelfredzaamheid bij, leren hoe onze maatschappij in elkaar steekt en hoe zij zelf een plekje in onze samenleving kunnen vinden.

Hierbij is de Nederlandse taal, die voor de meesten van onze statushouders moeilijk onder de knie te krijgen is, ontzettend belangrijk. Het schrijven van de Nederlandse taal leren ze tijdens cursussen, spreken leer je in de praktijk veel beter!

Wij bij Sociom Vluchtelingenwerk kunnen dat niet alleen. Dus daarvoor doen wij heel graag een beroep op vrijwilligers. Vrijwilligers die twee uurtjes per week, op tijden die hen passen, statushouders willen helpen en begeleiden op het gebied van taal.

Je hoeft beslist geen onderwijsachtergrond te hebben en de Nederlandse taal perfect te beheersen. Gevoel voor de medemens, waar ze ook vandaan komen, is wat je nodig om een goed taalmaatje te zijn.

Een vereniging of stichting zou ook een statushouder kunnen “adopteren” zodat hij of zij nog sneller in de gelegenheid is onze lastige taal te leren.

Wil je meer weten of wil je een statushouder gaan begeleiden, laat het ons weten. Sociom Vluchtelingenwerk is gevestigd in het cultureel centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Wij zijn elke dinsdag te vinden op de tweede verdieping. Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0485 - 700 500.

Ook bij Actieradius (vrijwilligerssteunpunt) kun je terecht voor informatie. Actieradius is elke maandag- en woensdagmiddag (ook) bereikbaar van 14.00 tot 16.00 uur op de tweede verdieping van cultureel centrum Myllesweerd onder telefoonnummer: 0485 - 470 065.

Mensen uit de gemeente Mill en Sint Hubert, maak kennis met onze statushouders en ervaar hoe dankbaar het is om deze bijzondere mensen te helpen. Zij hebben jullie zo hard nodig!