De Gagelhoeve in Mill is een boerderij met een kudde Friese paarden en een pony. Per 1 januari van dit jaar is de Gagelhoeve officieel een zorgboerderij geworden en is Anita Blonk geregistreerd als post-master Orthopedagoog bij het SKJ; Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.

Anita is in 2009 gestart met het aanbieden van ondersteuning met behulp van paarden. In de loop van de jaren is ze steeds meer gespecialiseerd op effectieve therapieën, geschikt voor de jeugd.

Ze was al orthopedagoog en psycholoog, maar miste zelf vaak iets in de hulpverlening, namelijk het ervarend leren. Anita: “Mijn uitgangspunt is: Als het niet lekker loopt in je leven, dan heb je dus iets te leren”. We kunnen allemaal de pech hebben om in ons leven trauma’s op te lopen, angsten te ontwikkelen, de sociale codes om met anderen samen te zijn, niet goed genoeg te begrijpen, of leer- en motivatieproblemen en dan bijvoorbeeld niet meer naar school kunnen, te ontwikkelen. Doel van hulpverlening is met je thema’s om te leren gaan en weer beter in je vel te kunnen komen als mens.

De paarden

De paarden worden ingezet als onderdeel van het totale hulpverleningsaanbod. Er wordt zowel therapeutisch individueel gewerkt en vaardigheden worden getraind in kleine groepen. Het inzetten van paarden is heel direct: het is én denken én doen, zonder oordeel. De paarden willen graag meewerken in alle activiteiten. Anita begeleidt alle betrokkenen: de jeugdige, maar ook de ouders en eventueel ook professionals op scholen. Het is belangrijk dat iedereen de jeugdige (weer) kan ondersteunen.

Zorgboerderij

Anita ervaart de stap naar zorgboer voor zichzelf als een logische stap. “Ik voel mij thuis in de natuur bij de paarden en ik gun het anderen ook om jezelf te leren kennen in de natuur. Er is steeds meer erkenning, ook vanuit de gezondheidszorg, dat de natuur er toe doet als we willen werken aan het welzijn van mensen” aldus Anita. De Gagelhoeve is aangesloten bij de Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ). Deze zorgboerderijen worden erkend als aanbieder van kwalitatief goede zorg. Wat zorgboerderijen gemeen hebben is dat er wel gewerkt wordt, maar dat er ook ruimte is, ontspanning en structuur. De Gagelhoeve telt bijna 4 hectare met wandelpaden, een boomgaard, weilanden, een kikkerpoel, lekkere plekjes om te zitten en te werken met de paarden, buiten en binnen.

Activiteiten

Concrete activiteiten voor de kinderen en jongeren zijn het verzorgen van de paarden, de kudde observeren, wandelen en het uitvoeren van opdrachten met de paarden in de paardenbak. Er wordt niet gereden op de paarden. Er worden korte gesprekken gevoerd over de activiteiten met ouders, en soms ook met iemand van school. Het type zorg wordt afgestemd op de specifieke hulpvragen van betrokkenen. Individuele zorg voor jeugdigen, gezinsondersteuning, afzonderlijke sessies voor volwassenen in het gezin. Het gaat er altijd om dat mensen met elkaar weer de vraagstukken in het gezin, in hun leven, op kunnen pakken.

Aanmelding

De aanmelding verloopt via de huisarts of via het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk. Op zaterdagmiddag is er een inloop tussen 3 en half 5 op De Gagelhoeve, Gagelweg 10 in Mill. Voor meer informatie: Anita Blonk Tel: +31 6 20 53 89 96 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.gagelhoeve.nlwww.zorgboeren.nl.