Op 1 april is het precies 50 jaar geleden dat Til en Jos Tillemans uit Mill trouwden en ook hun bedrijf begonnen. Zij zijn geboren en getogen in Limburg.

Jos (22 mei 1942) zag in Helden het levenslicht en Til (19 april 1944) in Neer. Maar toch begon het bedrijf in Nijmegen.

Jos: “Ik was in loondienst en werkte met een kraantje en tractor op bouwplaatsen. Een aannemer vroeg me of ik wellicht zin had om mee naar Nijmegen te gaan waar ze 2400 woningen gingen bouwen. Dat om daar het transport van materialen op de bouw te doen.” Daar zag Jos helemaal niets in. “We hadden trouwplannen en Nijmegen was veel te ver weg. Maar de aannemer gaf het niet op. Hij bood aan om 100 gulden per week extra te betalen als we er gingen wonen om ook op hun spullen te passen. En toen werd het interessant.”

“Op zondagavond was hij nog bij mij,” vertelt Til. “En hij had er met geen woord over gesproken. De volgende dag kwam hij en zei, we gaan trouwen, beginnen voor onszelf en we gaan in Nijmegen wonen.” Ze kochten een stacaravan, een tractor en het bedrijf was een feit. “Jos was de hele dag aan het werk en ik zorgde voor de koffie, schoonhouden van de schaftkeet en deed de administratie.” Daar werd ook hun zoon Marcel geboren die net als hun dochter Sandra actief is in het huidige bedrijf.

Na de start in 1967 als eenmansbedrijf kwam een jaar later de eerste werknemer. “Dat groeide zo door en nog wat later hadden we 4 tractors en werkten we in Veghel, Eindhoven en Nijmegen. In die tijd zochten we ook een woning die centraal tussen die plaatsen lag.” Zo kwamen ze in 1973 in de Kraaiweg in Mill terecht. Til: “We hadden het snel naar onze zin in Mill. We kregen steeds meer machines en hadden te weinig plek. Toen zijn we in 1984 naar de Lijsterstraat vertrokken.” Daar zit het bedrijf nog steeds.

Tillemans Machineverhuur is specialist in moeilijke klussen. “We werken op bouwplaatsen waar we nog steeds het transport van materialen doen. Maar dat kan niet altijd met standaard verreikers en andere hijskranen. Dus als het moeilijk wordt dan worden wij ingeschakeld.” Jos vertelt dat in eigen werkplaats hulpstukken gemaakt worden om de meest uiteenlopende opdrachten uit te kunnen voeren. “Dat doen we door heel Nederland. Van Groningen tot Maastricht. Maar ook hebben we projecten gedaan in Luxemburg en Duitsland.”

Naast machineverhuur verzorgen ze ook het montagewerk. “Denk daarbij aan het stellen, zetten en monteren van vloer en dakplaten en het plaatsen van wanden. Dat dan niet alleen bij woningen, maar we hebben ook projecten lopen bij kantoorpanden, stations, voetbalstadions en winkelcentra.” Jos vertelt dat voor hun niets te gek is. “Ook platen in viaducten hebben we al geplaatst. Dat zijn enorm zware platen waarvoor we dan speciale hulpstukken ontwikkelen om het werk in combinatie met onze machines uit te kunnen voeren.”

Meer weten over Tillemans Machineverhuur? Zie www.tillemans.nl.