Door Elly Meijnders - Op maandag, 10 april wordt er vanaf 19.30 uur een informatieavond gehouden in de Aldenhorst in Mill. Thema: “Bewegen voor mensen met dementie”.

Ik had een gesprek met drie medewerkers van Pantein, nl. de ouderen- en wijkverpleegkundigen Edith van Heteren en Gerry Jacobs en fysiotherapeut Els Mittelmeyer. Het werd een vrolijk gesprek over toch een zwaar en actueel onderwerp.

Ik begrijp dat jullie een wandelgroep willen gaan opzetten, hoe zie je dat voor je?

Edith begint: “Vanaf maandag 8 mei om 10.00 uur gaan we beginnen met een wandelactiviteit in Mill. Wij hebben het plan uitgewerkt. Wij gaan wandelen met mensen met geheugenproblemen en hun naasten of mantelzorger. Om mee te kunnen wandelen is het prettig voor de groep als de deelnemers dit ongeveer een uur kunnen volhouden.

Fysio Els vult aan: “Het blijkt uit onderzoek dat bewegen goed is voor mensen met geheugenproblemen. Je kunt dementie daarmee niet stoppen, maar het lijkt wel het proces te vertragen. Zelf zeg ik altijd dat douchen en kauwen ook bewegen is, maar samen met een groepje buiten geeft toch meer plezier en ontspanning”.

Edith: “Wij noemen het dan ook “Wandelen en ontmoeten”. Want je ontmoet dan mensen met dezelfde problemen en vragen”. Op deze wijze kunnen deelnemers contact maken met lotgenoten.

Gerry is praktisch: “Wij beginnen en eindigen vooralsnog in de Aldenhorst met een kopje koffie. Dat is het enige ook wat wij aan kosten vragen, €1,50 voor de koffie of thee. En wij begeleiden beurtelings de groep als ouderen- of wijkverpleegkundige en fysiotherapeut. Aldenhorst is weliswaar een zorgcentrum, maar wij willen die drempel graag wegnemen. Iedereen kan daar naar binnen komen voor een kopje koffie”.

“Wat willen jullie vertellen aan de bezoekers in de Aldenhorst op maandagavond, 10 april?

Edith en Els beurtelings: “Wij krijgen regelmatig bericht over mensen die graag thuis willen blijven wonen, maar er toch uit willen en eruit moeten. Naar buiten kan bedreigend zijn, thuis is het veilig. Bij dementie neemt het initiatief af, mensen worden passief. Het is voor een partner of andere naaste soms zo moeilijk ze te overreden naar buiten te gaan. Wij hopen dat wij kunnen helpen die drempel over te stappen. Dat willen wij die avond vertellen”.

Gerry: “Wij laten een filmfragment zien van de Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder. Dat sluit aan bij ons verhaal. Hij kan op een leuke manier vertellen hoe het zit met de koppeling van brein en bewegen”.

Wij gaan naar buiten de zon in om foto’s te maken. Vrolijk laten de drie dames wat beweging zien.