Voor de eerste aflevering van vrijwilliger aan het woord had ik een ontzettend leuk gesprek met de enthousiaste en bevlogen Nel van Duren uit Mill.

Nel is al meer dan tien jaar actief als vrijwilligster bij het onderdeel Vluchtelingenwerk van Sociom in de gemeente Mill en Sint Hubert.
Bij het vluchtelingenwerk in Mill en Sint Hubert werken naast Nel nog zes andere vrijwilligers.
Bij Sociom Mill werken naast de vrijwilligers ook nog een betaalde kracht en twee stagiaires.

Wat was de reden destijds om ermee te beginnen?
Toen de kinderen van Nel op de basisschool zaten was ze zeer actief op school. Nadat haar kinderen de basisschool verlaten hadden kreeg Nel meer tijd en kon ze haar interesse in cultuur en mensen invullen met haar activiteiten voor vluchtelingen.

Waar bestaan uw activiteiten uit?
Nel heeft in de afgelopen 10 jaar vele gezinnen begeleidt als taalcoach en hen wegwijs gemaakt in het Nederlandse systeem. In het begin waren de mensen afkomstig uit Afrika, waaronder Somalië, nu komen veel statushouders uit Syrië en Eritrea.
Het belangrijkste is om mensen zo snel mogelijk te leren in te burgeren in Nederland, dit gebeurd onder andere door als taalcoach te helpen met het leren van de Nederlandse taal door veel te praten en te oefenen. Daarnaast helpt Nel met het invullen van formulieren, ze gaat mee naar de dokter en tandarts. Een nieuw gezin kost Nel ruim 12 uur per week. Vaak wordt ze gebeld om te helpen met brieven en het beantwoorden van vragen en het uitleggen van allerlei regels. Ook organiseert ze dat de kinderen naar de kinderopvang kunnen.
Het is mooi om te zien als na verloop van tijd het goed met de mensen gaat, ze de Nederlandse taal spreken en zelfstandig kunnen functioneren.
Nel haalt haar inspiratie uit het getoonde enthousiasme en de wil om te leren.
Met andere culturen omgaan, is uitdagend en interessant.
Het is bijzonder om te praten over het wel en wee van mensen, wat ze mee gemaakt hebben en waarom ze naar een ander land zijn gevlucht met achterlating van hun hele hebben en houwen.

Wat hebt u voor bijzonders meegemaakt?
Eén alleenstaande moeder is inmiddels een goede vriendin van Nel geworden. Zij kwam 10 jaar geleden alleen met haar baby naar Nederland. Via de Nederlandse ambassade in Jemen werd haar echtgenoot en de vader van haar kind gevonden en herenigd. Een emotioneel moment de aankomst van de vader op Schiphol die zijn dochter nog nooit gezien had.
Nel heeft daarna de geboorte van nog twee kinderen van nabij mogen meemaken.
Met een ander gezin heeft Nel nog regelmatig contact en helpt ze het zoontje met blokfluiten.

Wat is uw tip?
Vrijwilligerswerk verrijkt je leven!

Doet u nog andere vrijwilligerswerkzaamheden of hobby’s
Nel is bestuurslid bij de “Bent Zonder Vent Mill” een groep vrouwen 19 vrouwen die allerlei muziek spelen en één keer per week samen oefenen. Binnenkort, bij de Ladiesnight in Myllesweerd, is er een optreden.
Nel wil graag starten met een taalcafé in Myllesweerd voor alle inwoners van de gemeente. Samen met een collega zit ze in een brainstormfase over de uitvoering hiervan.
Wil je je net als Nel van Duren inzetten als taalcoach bel dan 0485 - 700 500 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om meer informatie te krijgen. De tijdsbesteding is ongeveer 3 á 4 uur per week, maar naar eigen invulling. Bij Sociom werken naast betaalde krachten veel vrijwilligers in het gehele Land van Cuijk.

Vrijwilliger aan het woord

Wilt u ook een vrijwilliger via deze rubriek aan het woord laten? Neem contact op met Petra van Schayik via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..