Ook bij de Vakantiejaarmarkt in Mill maakt de organisatie, RKSV Juliana en Stichting Activiteiten Mill, gebruik van vele vrijwilligers. (Foto Cockie Kremers)

Zo’n 300 vrijwilligersorganisaties in de gemeente Mill en Sint Hubert zijn uitgenodigd deel te nemen aan een groot onderzoek.

Doel hiervan is om te achterhalen waar clubs, verenigingen, dorpshuizen, dorpsraden en alle andere organisaties die met vrijwilligers werken behoefte aan hebben. De gemeente faciliteert nu al vrijwilligersorganisaties, maar de gemeente wil graag weten of hetgeen ze doen aansluit bij de huidige behoeftes. Organisaties hebben hiervoor vorige week een brief en vragenlijst ontvangen en hebben tot 23 april de tijd deze in te vullen.

Motie

AB’90 heeft bij de begrotingsbehandeling in november 2015 met steun van de VKP een motie hiervoor ingediend. Dit om onderzoek te doen naar mogelijkheden op welke wijze er ondersteuning gegeven kan worden aan verenigingen en organisaties om samenwerking te stimuleren. “Het verenigingsleven kampt al enige jaren met een teruglopend aantal vrijwilligers,” vertelt AB’90 fractievoorzitter Erik Rietveld. “Wij zien samenwerking, al dan niet met een centraal georganiseerd vrijwilligerssteunpunt, als belangrijk initiatief. We kijken dan ook met veel interesse uit naar de uitkomst van het grote vrijwilligersonderzoek. We zijn benieuwd naar de ideeën om de vitaliteit van het verenigingsleven in onze gemeente te behouden.” Wethouder Erik van Daal: “Ook zonder die motie hadden we dit onderzoek waarschijnlijk wel gedaan. Vrijwilligerswerk is voor ons erg belangrijk. We willen graag weten hoe we ervoor staan en waar behoefte aan is.”

Onderzoek

Het onderzoek is in de vorm van een uitgebreide enquête. Wethouder Van Daal: “We willen graag weten hoe het een en ander verloopt, waar ze tegenaan lopen, waar ze extra behoefte hebben aan ondersteuning. Ook polsen we of Actieradius voorziet in een behoefte op gebied van informatie voor vrijwilligers.” Actieradius is een onderdeel van welzijnsorganisatie Sociom, het vroegere Radius en is in Mill gevestigd in Myllesweerd. “Maar ook kijken we hoe vrijwilligers de samenwerking zoeken en waar behoefte is aan ondersteuning. Al met al gaan we breed kijken om te zien wat goed gaat, wat minder goed gaat en wat kunnen we verbeteren.”

Resultaten

Wethouder Van Daal verwacht rond de zomer de resultaten te hebben van het onderzoek. “We gaan dit dan terugkoppelen naar alle organisaties via een interactieve avond,” vertelt Van Daal. “Daarna gaan we kijken wat we eventueel aan moeten passen en hoe dit dan mogelijk is. Maar ik wil niet op de muziek vooruit lopen, laten we eerst de resultaten van het onderzoek afwachten.”