Hoe creëren we meer verbinding binnen het sociale domein? Dat begint met elkaar beter leren kennen!

Het Platform Welzijn Noordoost-Brabant en de welzijnsorganisaties ONS Welzijn en Sociom organiseerden daarom een werkconferentie op 6 april j.l. in Myllesweerd in Mill. Vrijwilligers die actief zijn bij een burgerinitiatief op het gebied van welzijn, de welzijnsorganisaties en gemeenten maakten kennis met elkaar.

Kleurrijk bloemveld

Op een enthousiaste manier lukte het Ed Derks, voorzitter ZorgSchakel Sint Hubert, uitstekend om de deelnemende organisaties in beeld te brengen. “Ik ga jullie wat vertellen over bloemen en de bijen! De verschillende initiatieven vormen samen een kleurrijk bloemenveld, de burgers zijn de bodem waar de initiatieven op groeien en bloeien. Echter zonder af en toe wat bemesting door de welzijnsorganisaties kunnen we onvoldoende doorgroeien.” Wat blijkt; initiatieven en enthousiasme te over om welzijn en leefbaarheid in de dorpen en wijken beter te maken.
Erik van Daal, wethouder gemeente Mill en Sint Hubert: “Overheden vinden het belangrijk dat initiatieven van onderaf ontstaan en burgers zich voor de gemeenschap en elkaar inzetten. Als overheid moet je vervolgens los kunnen laten en vertrouwen hebben”.
Wim van Ernich, adviseur Thermiek pleitte voor een actieve aanpak: “De kosten voor de zorg stijgen enorm. We zitten op een spoor, waarin we op deze manier vastlopen. We hebben samen iets georganiseerd, nu moeten we het samen anders organiseren. Ga eens samen een boterham eten en durf te prutsen!”

Dilemma’s bespreken

Tijdens de werkconferentie gingen verschillende groepen aan de slag met het ‘Dilemma spel’. Door het bespreekbaar maken van ambities en dilemma’s van de verschillende organisaties is er meer begrip ontstaan tussen de deelnemers en kunnen ze elkaar in de toekomst beter ondersteunen. Deze korte, maar krachtige dialogen hebben voor veel suggesties gezorgd waar de deelnemers in het eigen dorp of werkgebied weer mee aan de slag kunnen.

Gezamenlijk aan de slag

Door elkaar te ontmoeten en kennis te delen over elkaars initiatief, zijn nieuwe contacten opgebouwd en is de samenwerking verder versterkt. De werkconferentie leverde veel energie en enthousiasme op om gezamenlijk met diverse initiatieven in de regio verder aan de slag te gaan.