Foto: Peter Cornelissen

De jeugdgemeenteraad van de gemeente Mill en Sint Hubert introduceerde enkele jaren geleden het Jeugdlintje. Dit voor kinderen die wat speciaals gedaan hebben of met wat speciaals bezig zijn.

Op Koningsdag 27 april werden door burgemeester Antoine Walraven, Marijn v.d. Heijden en Wesley Vloet die samen de jury vormen, 2 Jeugdlintjes uitgereikt. Dit aan de 6-jarige Emma Janssen en de 8-jarige Siem Derks uit Wilbertoord.

Emma Janssen, 6 jaar uit Wilbertoord

Emma heeft de ziekte cardiomyopathie. Dat is een hartspierziekte waardoor je onder andere heel snel moe bent. Daardoor moet ze veel dingen missen die voor andere kinderen normaal zijn.
Emma en haar ouders zijn heel actief met inzamelen van geld voor goede doelen om hiermee anderen weer te kunnen helpen. Zo zamelt Emma bijvoorbeeld oude telefoons in en het bedrag wat ze daarvoor krijgt gaat weer naar Stichting Opkikker om kinderen met een ongeneeslijke ziekte een leuke dag te bezorgen. Ook heeft ze lege flessen opgehaald en het bedrag wat ze daarmee ophaalde ging naar de St Maartens school in Nijmegen waar ze nu tegenwoordig zelf ook op school zit.
De mama van Emma is inmiddels ambassadeur van Notube in Nederland en Notube komt dan ook weleens naar Nederland (Wilbertoord) voor een zogenaamde “Play Picnic”. Emma is altijd graag bij de playpicnics aanwezig om te helpen en om ook andere kinderen te ondersteunen in het proces van leren eten. Er gaat altijd een hele tas mee met eten, dingen waar de andere ouders niet zelf aan denken, (zoals chocolade lolly’s en speciale toetjes, chipjes en kaasjes) maar de kinderen in begin van leren eten erg lekker vinden, Emma deelt deze dan altijd graag uit aan alle kindjes.

Siem Derks, 8 jaar uit Wilbertoord

Siem heeft een energiestofwisselingsziekte. Siem heeft goede en slechte dagen, en ondanks allerlei beperkingen zet hij zich fanatiek in om geld in te zamelen om een medicijn te ontwikkelen tegen deze hardnekkige ziekte. Ook zijn ouders, familie en vrienden helpen mee om geld in te zamelen voor de Stichting Energy4all. Het opgerichte ‘Team Forza4Siem’ organiseert allerlei activiteiten zoals een kerstmarkt op school, een veiling op Tongelaar 21 mei en in september gaat de moeder van Siem met vriendinnen de 3 grootste bergen beklimmen in Italië. En dit alles om heel veel geld bij elkaar te krijgen zodat er eindelijk een medicijn komt tegen deze ziekte.