Foto: Hen Daams

Pastoor Ad van der Meijden (1940) stamt uit een boerengezin met 4 kinderen uit Boxtel. Toen hij zijn ouders vertelde, dat hij priester wilde worden vond zijn vader dat maar niks.

“Jij gaat gewoon naar de middelbare school en daarna werken”. Hij ging toen naar de HBS en daarna was hij enkele jaren werkzaam op het kantoor van Van Lanschot bankiers. Daar ontdekte hij, dat het toch niet echt zijn terrein was. Hij stopte met werken bij Van Lanschot en begon zijn priesteropleiding.

Carrière

Zijn grote voorbeeld was pastoor de Beer, die in zijn jonge jaren kapelaan was in Mill. Na zijn wijding werd hij godsdienstleraar op de technische school en MAVO in het Limburgse Horst. Begin jaren tachtig werd hij benoemd als pastoor in Sevenum. In 1995 werd pater Ad van der Meijden, vanuit de Limburgse parochie Horst-Sevenum, benoemd tot pastoor van de Willibrordusparochie te Mill. In de jaren 60 en 70 had deze parochie nog één of twee kapelaans en een pastoor. Pastoor van der Meijden kwam er alleen voor te staan.

Situatie

Hij werd pastoor in Mill in een tijd dat de “aftakeling” in de R.K. kerk volop aan de gang was. Er kwamen steeds minder priesters en het aantal kerkgangers liep zienderogen terug. Dat was de situatie binnen de katholieke kerk toen pater van der Meijden begon als pastoor in Mill. Die situatie is sindsdien enkel verslechterd: het aantal priesterstudenten loopt nog steeds terug. Ook de financiële toestand van veel parochies is alles behalve rooskleurig.

Mensen mens

Pastoor van der Meijden is een priester die steeds oog heeft voor de mens; hij wil door zijn manier van werken mensen binden. Hij wil niet alleen mensen binden maar hij weet veel mensen enthousiast te maken voor de goede zaak van de kerk in deze tijd. Met veel verenigingen en organisaties heeft hij een goede band en zorgt hij voor sfeervolle vieringen voor bijvoorbeeld KVO, KBO, Zonnebloem, minder mobiele mensen, senioren e.d. Daarnaast is hij geestelijk adviseur van voetbalvereniging Juliana. Wellicht komt zijn werkwijze voort uit het feit, dat hij een pater is van de Congregatie van Oblaten van de onbevlekte Maagd Maria, een missieorganisatie. Missionarissen immers staan klaar voor de ander, zoeken de ander op. De realisatie van de ontmoetingsruimte achter in de kerk past bij dit beeld.

Acaciahof

Als voorbeeld van zijn werkwijze kan dienen de bouw van een Mariakapel op het voormalige kerkhof: de Acaciahof. Veel mensen zijn er bij betrokken en leveren hun bijdrage. Zo ook bij de bouw van de jaarlijkse kerststal, waar ouderen een grote rol spelen.

Jubileum

Aanstaande zondag 7 mei zal de parochie Regio Mill een geweldig feest voor hem organiseren, dat begint om 10.30 uur met een grootse jubileumviering in de Willibrorduskerk. Aansluitend is er een receptie in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Deze duurt tot 16.00 uur.

Hopelijk mag pastoor Ad van der Meijden nog jaren beschikken over een goede gezondheid, zodat hij zijn werk binnen de Parochie Regio Mill kan blijven verrichten. Zijn standpunt is: “Waarom zou je stoppen met werken als je je werk leuk vindt?”

Cadeautip

Wilt u Pastoor van der Meijden iets schenken? Dan zal hij dit graag aanvaarden voor twee adoptiegezinnen in Sri Lanka, per envelop of via: ING, nr: NL29 INGB 00018.13.204 t.n.v. Pastoor van der Meijden