Na maanden van voorbereiding en oriënteren is dinsdagavond 23 mei het Taalcafé in Mill van start gegaan. Enkele vrijwilligers van het vluchtelingenwerk hebben zich ingezet dit te realiseren met medewerking van de bibliotheek en stichting Sociom.

Er zijn de laatste jaren veel anderstalige in de gemeente komen wonen en de behoefte om praktisch de Nederlandse taal te oefenen is groot. De vrijwilligers Ben Hamers en Nel van Duren hebben bij diverse andere dorpen gekeken hoe het Taalcafé daar werd georganiseerd omdat het fenomeen Taalcafé al langer bekend is maar nog niet in Mill aanwezig. Nadat duidelijk werd dat Bibliotheek Mill de ruimte ter beschikking wilde stellen zijn de plannen omgezet in een heus Mills Taalcafé. Om het initiatief meer bekendheid te geven zijn flyers gedrukt en verspreid onder de potentiële deelnemers en zijn nu nog steeds beschikbaar in openbare gelegenheden.

Op 23 mei was het dan eindelijk zover en onder het genot van een kop koffie en appelgebak werden ruim 40 belangstellende toegesproken door de wethouder Erik van Daal die te kennen gaf blij te zijn met het initiatief. Ook Cyril Crutz, directeur van Biblioplus en Karin Werts, manager van stichting Sociom deelden zijn enthousiasme.

Daarna kon een ieder aan tafel het gesprek met elkaar beginnen. Deze keer was het vooral kennismaken met elkaar en waren vele nationaliteiten aanwezig. Er waren mensen uit onder andere Polen, China, Eritrea en Syrië. Nederlands was hierbij zoveel mogelijk de verbindende taal en soms was nog wat ondersteuning met handen en voeten nodig.

De vrijwilligers Ben Hamers en Nel van Duren kijken tevreden terug op een goede start. Er is nog behoefte aan inwoners van Mill en Sint Hubert die deelnemers kunnen ondersteunen met de Nederlandse taal. Dus als je het leuk vindt om met andere culturen kennis te maken en hierbij te helpen ben je van harte welkom bij het eerst volgende Taalcafé Mill op dinsdag 6 juni van 19.00 tot 21.00 uur in de bibliotheek in Myllesweerd.