De gemeente Mill en Sint Hubert heeft beeldend kunstenaars de gelegenheid gegeven om een kunstwerk te ontwerpen voor op de Markt in Mill. Begin volgend jaar moet het kunstwerk er staan.

Maar waar blijft het kunstwerk “De Millse Maaier” en “De vier vrouwen”? Veel inwoners vragen zich dit af.

Het beeld “De Millse Maaier” is opgeslagen op de werf. Voor dit beeld wordt een nieuwe plek gezocht en gevonden. Er is overwogen de keuze voor een nieuw kunstwerk op de Markt in Mill tegelijk te verbinden met het vinden van een nieuwe plek voor de “Millse Maaier”. Om verschillende, vooral praktische redenen is gekozen om dit na elkaar plaats te laten vinden. Dat betekent dat de Kunstcommissie na de bekendmaking van het kunstwerk op de Markt, start met het zoeken van de nieuwe plek voor “De Millse Maaier”. Volgens planning heeft het kunstwerk voor het eind van het jaar zijn nieuwe plek in Mill gevonden en ingenomen.

Het groepje vrouwen betekent de “omarming van de 4 kernen van de gemeente Mill en Sint Hubert”. Het kunstwerk is ongeveer acht jaar geleden vanwege de renovatie van het kerkplein en bouw van Myllesweerd opgeslagen. Het kunstwerk is gestolen, en is nooit meer teruggezien. Een reproductie was niet mogelijk vanwege het niet meer beschikbaar zijn van de mallen. Op de plek waar het kunstwerk voor de renovatie stond, staat nu de dorpspomp.

Kunstwerk op de Markt in Mill

Inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert, die lid zijn van het digitale inwonerspanel, kunnen nog tot en met 7 juni 2017 hun keus voor het uiteindelijke nieuwe kunstwerk kenbaar maken door middel van een peiling. Het college van Burgemeester en Wethouders blijft eindverantwoordelijk; het college zal deze verantwoordelijkheid waarnemen door een eindtoetsing. De uitkomst van de peiling onder het digitale inwonerspanel weegt hierbij zeer zwaar mee. Op 20 juni wordt de uitslag bekend gemaakt.