Foto: Hen Daams

De seniorenorganisaties KBO en SWOM hebben een manifest gestuurd naar de politieke partijen van de gemeente Mill en Sint Hubert. Zij verzoeken de partijen de voorstellen en beleidskeuzes in dit manifest in hun programma naar de verkiezingen van volgend jaar mee te nemen.

Zij stellen voor dat alle seniorenorganisaties, onder invloed van het gemeentebestuur, in overleg blijven om in verdere samenwerking de in het manifest beoogde doelen uit te werken en vorm te geven.

Levensplezier

“Om te bevorderen dat senioren een omgeving aantreffen waarin zij, voor zover nodig, gesteund worden in het vinden van levensplezier en sociale contacten, dient een actief seniorenbeleid (60+) in onze gemeente gevoerd te worden. De kwetsbare inwoners onder de senioren verdienen ondersteund te worden bij het vinden en invullen van hun zelfstandigheid en ontplooiing. De gemeente is er immers voor haar inwoners”, aldus het manifest.

Activiteiten

Er zijn veel activiteiten die goed gaan. Daar zijn goede accommodaties bij noodzakelijk nu en in de toekomst. Senioren moeten gebruik kunnen blijven maken van deze voorzieningen. In 2018 is dik 20% van de Millse bevolking senior (65 plus). Het is een kwestie van algemeen belang en fatsoen om rekening te houden met de diversiteit tussen de senioren. “Wij denken daarbij vooral in termen van positieve gezondheid en welbevinden”, aldus de stem van de KBO’s en de SWOM naar de politieke partijen.

Budget

In het manifest wordt aangedrongen op het vaststellen van het budget voor het seniorenbeleid in de komende raadsperiode. Aandacht is belangrijk in alle beleidssectoren. Te denken valt dan aan leefbaarheid, zelfstandig wonen en (openbare) veiligheid. Een centraal gegeven in die periode is bewegen. Er wordt aangedrongen op inspraak van de seniorenorganisaties bij het opzetten en uitwerken van het seniorenbeleid. De opstellers van het manifest vinden het bovendien belangrijk dat alle initiatiefnemers op het gebied van zorg en welzijn, zoals zorg coöperaties, dorps- en wijkraden, de mogelijkheid krijgen om direct maatregelen te kunnen nemen wanneer er tekorten ontstaan bij senioren op het gebied van zorg en welzijn.