Wat is dry needling? Dry needling is een fysiotherapeutische behandelmethode. Deze methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen FysioSupport. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt waarna deze snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald; er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde ‘triggerpoints’.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.
Triggerpoints kunnen zich uiten in: pijn en/of stijfheid lokaal in een spier alsook pijn elders ‘op afstand’, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spieren, tintelingen in arm/been, hoofdpijn en duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut moment bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel;
  • Chronisch bijv. door een langdurig verkeerde houding;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling;
  • 'Slappe' banden in bijv. enkels en/of knieën;
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie;
  • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door middel van een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Bent u geïnteresseerd in een dry needling behandeling, wilt u graag meer informatie of een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met FysioSupport aan de Hoogveldseweg 1 in Mill. U heeft hiervoor geen verwijzing van een arts nodig. Het telefoonnummer is 0485 - 47 01 66, bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.