Op 14 juni 2017 rondden 42 leerlingen van groep 8 van basisschool de LenS de toets Jeugd-EHBO 2017 succesvol af.

De leerlingen van de LenS lieten zien wat zij in de EHBO-cursus op 6 woensdagen hadden opgestoken. Zij werden in 2 groepen verdeeld en doorliepen op deze testdag een programma met diverse onderdelen.

De eerste groep van 21 leerlingen legde diverse plaatjes van een puzzel in de juiste volgorde en voerde de praktijkopdrachten in de puzzel uit. In de opdrachten kwamen diverse onderdelen van de EHBO aan de orde zoals: alarmeren door 112 te bellen, controleren van de vitale functies, slachtoffers verplaatsen uit gevaarlijke situaties, slachtoffer in de stabiele zijligging leggen, aanleggen van een drukverband, maar ook de theorie kwam al puzzelend aan de orde.

De andere groep kreeg uitleg van de aanwezige brandweerlieden en mocht in beschermende kleding en uitgerust met een persluchtmasker geblindeerd een ruimte binnengaan om slachtoffers te zoeken en te redden.

Indrukwekkend was het onderdeel reanimatie en inzet van de AED en hiermee gingen de leerlingen dan ook serieus en vol aandacht aan de slag. Zij luisterden goed naar de instructrices.

Veel belangstelling was er ook voor de LOTUS-grimeur die levensechte (nep)verwondingen aanbracht die zij ook weer verwijderde, opdat niemand er van zou schrikken.

Na de pauze werd gewisseld, zodat iedereen aan bod kwam.

Omstreeks 11.30 uur gaf de heer Theo Jans het eindsignaal en maakte bekend dat de test goed doorlopen was. Alle jeugdige deelnemers ontvingen een bewijs van deelname uit handen van mevrouw Tonny Schel-Arts die de opleiding Jeugd-EHBO 20 jaren geleden samen met Theo Jans (voorzitter van EHBO Vereniging St. Willibrord Mill) opzette. Dit jaar is het voor de laatste keer dat Tonny Schel-Arts meedoet met de Jeugd-EHBO. Zij is al bijna 50 jaren lid van de EHBO Vereniging. Theo Jans bedankte haar dan ook voor haar jarenlange inzet, kennis en kunde met hartverwarmende instemming van alle aanwezigen. Tevens bedankte hij de hulpverleners, grimeur, ouders en vrijwilligers voor hun medewerking aan het welslagen van deze Jeugd-EHBO-dag die om 12.00 uur eindigde.