Toon Hermsen stelt zijn privé AED belangeloos ter beschikking aan buurtgenoten.

Als AED-pionier van het eerste uur in Nederland stelt Toon Hermsen al sinds 2003 belangeloos een AED aan zijn woning aan de Hoogveldseweg in Mill beschikbaar.

Dat AED-apparaat is in de loop der jaren diverse keren ingezet, maar wordt nu mede dankzij de medewerking van ZOLL internationaal in Elst, die de benodigde elektroden doneerde, vervangen voor een hagelnieuw exemplaar.

Uit de praktijk blijkt dat de levensduur van een AED voor gebruik bij een inzet na zo’n 10 jaar sterk af kan nemen. Om risico's voor het niet voldoende functioneren van de AED uit te sluiten en om te zorgen dat de Millse woonwijk d’n Oeral (ca. 265 woningen, red.) een veilige Hart-Safe buurt blijft, heeft Toon Hermsen zijn dag en nacht beschikbare privé AED opnieuw vervangen.

Veel mensen die werden getroffen door een hartstilstand danken hun leven aan de inzet van een AED. De overlevingskans bij een snelle inzet van de AED inzet stijgt daarmee enorm. Voor succesvolle reanimaties is de rol van vrijwillige hulpverleners medebepalend.

Binnen 6 minuten moet gestart worden met reanimeren. De overlevingskans daalt bij elke minuut later met ca. 10%. De reanimatie door burgerhulpverleners en het toedienen van een schok met de AED is in een dergelijke situatie van levensbelang. Reden te meer voor iedereen die kan reanimeren om je op te geven bij de Stichting HartslagNu zodat zij zoveel mogelijk hulpverleners kunnen bereiken in geval van een ernstig hartprobleem.

Het alarmeringssysteem van Hartslagnu.nl is in onze regio gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg in Den Bosch. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een Sms’je en kan starten met de reanimatie of een AED inzetten.

Kijk voor meer informatie op: www.kiesvoorleven.nl of www.hartslagnu.nl.