In de raadsvergadering van 6 juli hebben wij als CDA bij de bespreking van de kadernota aangegeven dat de gemeentelijke dienstverlening beter kan.

Op vele fronten gaat het goed, maar we merken dat inwoners vaak onvoldoende geïnformeerd zijn over wat er in de eigen woonomgeving speelt en tegen lastige procedures aanlopen.

Service en dienstverlening gaat om houding en gedrag maar ook over de manier waarop de ambtelijke organisatie is ingericht. Zo heeft het CDA voorgesteld om binnen de huidige personele bezetting iemand aan te wijzen die het aanspreekpunt is voor buurtschappen, wijk- en dorpsraden. Deze wijkcontactfunctionaris kan ervoor zorgen dat het contact met de inwoners verbetert. Andere politieke partijen ondersteunen dit plan. Wij zijn dan ook blij dat de wethouder tijdens de raadsvergadering bekend maakte dat er inmiddels een wijkcontactfunctionaris is aangesteld.

Geen verhoging OZB

Om de inwoners meer financiële ruimte te bieden, hebben alle politieke partijen gedurende de vergadering besloten om de OZB het komend jaar niet te verhogen ofwel een nullijn te handhaven. Dit wordt door het college meegenomen bij het opstellen van de begroting voor 2018.

Betaalbare woningen voor jong en oud

Het CDA is nog steeds van mening dat er te weinig betaalbare (huur) woningen en vrije bouwkavels in onze gemeente beschikbaar zijn. Om deze reden hebben we voorgesteld dat het college eind van het jaar met een concreet plan komt om grondprijzen te differentiëren (bijvoorbeeld per dorp of doelgroep) en voor sommige groepen te verlagen. Dit voorstel werd ondersteund door de VKP en Dorpslijst Langenboom, waardoor er een meerderheid werd behaald in de gemeenteraad. Het college zal dus met een voorstel moeten komen.
De woondebatten met jongeren zijn goed bezocht, wat het CDA betreft moeten er nu snel concrete bouwplannen komen. Ook wordt het nu echt tijd dat er een bijeenkomst voor ouderen met woonwensen wordt georganiseerd. De vraag naar kleinere betaalbare (zorg)woningen neemt toe.

Toekomst Oranjeboomstraat

Tot nu toe was het plan om rondom de oude bibliotheek en Mariënweerd winkels te realiseren. Er zijn echter steeds minder vierkante meters winkeloppervlak nodig. Er dreigt leegstand in de Kerkstraat door de realisatie van de Markt. Tijdens de raadsvergadering heeft het CDA opgeroepen om van dat plan af te zien en op deze locaties woningen te bouwen. Een mooie kans om dichtbij de voorzieningen betaalbare, levensloopbestendige huur- en koopwoningen mogelijk te maken.

Jongerenwerk

In het verleden is de keuze gemaakt om het ambulant jongerenwerk te schrappen. De jeugd heeft echter de toekomst. Wat het CDA betreft wordt in beeld gebracht of er noodzaak is om meer in te zetten op jongerenwerk op straat. Denk hierbij aan gesprekken met jongeren op straat over drugsgebruik en door hen ervaren problemen en of levenservaringen. Met de juiste aandacht kun je als gemeente, al is het soms voor slechts een kleine doelgroep, veel betekenen en problemen voorkomen.

CDA Mill en Sint Hubert
www.cdamill.nl