Het bureau Berenschot heeft op 21 juli het conceptrapport “Verkenning Bestuurlijke Samenwerking Land van Cuijk” aangeboden aan de vijf gemeenteraden. Onderdeel van het rapport is een advies van procesbegeleider Peter van der Velden (voormalig Burgemeester van Breda) met betrekking tot de toekomst van het Land van Cuijk.

Deze rapportage is te vinden op www.landvancuijk.nl/gemeente/

In de zomer van 2016 besloten de vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk een verkenning uit te voeren naar de ’voor het Land van Cuijk best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking.’ Bij dit verkennende onderzoek naar de regionale bestuurlijke toekomst, is gekeken naar alle mogelijke scenario’s, zoals zelfstandigheid, bestuurlijke fusie en innovatieve vormen van samenwerking.

Het advies in de rapportage komt er op neer dat 1 Land van Cuijk per 1 januari 2023 het beste zou zijn voor de toekomst van alle 5 gemeenten. Er zou dan een gemeente ontstaan met 34 kernen en totaal bijna 90.000 inwoners.

Tijdens een extra werkbijeenkomst op woensdag 30 augustus 2017 bespreken de gezamenlijke raden het conceptrapport en het advies. Het definitieve rapport is kort daarna beschikbaar. Op 20 september 2017 nemen de vijf gemeenteraden een besluit over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.