De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert heeft na verhitte discussies en betogen in meerderheid gekozen om zelfstandig te blijven.

Een besluit wat ons als inwoners, onderwijs en bedrijven op forse achterstand zet in het Land van Cuijk en ver daarbuiten.
Dorpslijst Langenboom en het CDA zijn voor een herindeling met kernendemocratie voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk, omdat dit volgens ons de beste oplossing is voor de toekomst van onze inwoners.
Centraal regelen wat centraal moet en lokaal wat lokaal kan!
Belangrijk in het fusieproces is kernendemocratie, een nieuwe vorm, waarbij de inwoners van de dorpen, de Dorpsraden, Zorgcoöperaties en verenigingen meer financiële middelen en armslag krijgen om zelf te investeren in hun woonomgeving en levendige verenigingsleven.
De daadwerkelijke uitwerking van de stem van de burgers vinden wij onmisbaar en willen we door optimale betrokkenheid en inspraak van de burgers voor de lokale belangen, verenigingen, dorpsraden, zorgcoöperaties, agrariërs en bedrijven samen vorm geven.
Het rapport van bureau Berenschot geeft aan dat de ambtelijke samenwerking CGM niet optimaal functioneert door inefficiëntie en bestuurlijke drukte door het bedienen van drie besturen en drie raden. Het blijkt een grote last te zijn voor deze organisatie.
De druk op de organisatie is te groot. We zien dit terug in wisselende kwaliteit en dienstverlening aan u.
Voor het goed functioneren van de werkorganisatie CGM is het noodzakelijk dat er éénduidige bestuurlijke aansturing komt.
De bestuurskracht van de gemeente Mill en Sint Hubert wordt als krap voldoende beschouwd, dit is volgens bureau Berenschot primair gekoppeld aan de huidige omvang van de taken.
Het college geeft zelf aan een beleidsarme begroting te hebben.
Een andere conclusie is dat; de gemeente Mill en sint Hubert zich weinig profileert in en buiten het land van Cuijk.
Mill, Cuijk, Grave, Sint Anthonis en Boxmeer voornemens zijn het gehele zorgdomein samen aan te pakken.
Het is bekend dat het rijk meer verantwoordelijkheden naar de gemeentes gaat overdragen, daarbij is één gemeente Land van Cuijk een groot voordeel, we zijn dan, nog méér dan binnen CGM alleen, in staat om deskundige teams te vormen.
Het overgrote deel van onze begroting ligt o.a. vast in CGM, en gemeenschappelijke regelingen, zowel in het Land van Cuijk als overstijgend in Brabant en zelfs buiten de provincie. Wij denken dat één Land van Cuijk gemeente met bijna 90.000 inwoners een krachtiger stem kan laten horen bij deze regelingen.
In de afgelopen jaren is er begonnen met intensieve samenwerking in twaalf projecten.
U kent allen LVCNet voor een snel internet.
Uiteindelijk is één sterke Land van Cuijk gemeente belangrijk om de projecten succesvol uit te voeren. Het raadsbesluit kan zeer slecht uitwerken voor deze 12 projecten.
Contacten met de gemeente zullen steeds meer digitaal afgewikkeld worden. De inwoners worden digitaal steeds vaardiger om via internet allerlei zaken te organiseren.
Het persoonlijke contact mag uiteraard niet ontbreken en deze zal altijd belangrijk blijven in de noodzakelijke persoonlijke contacten tussen de gemeente en de inwoners.

Dorpslijst Langenboom is er voor u en voor burgerparticipatie!

Fractie Dorpslijst Langeboom