De VKP is van mening dat één gemeente Land van Cuijk met een omvang van bijna 90.000 inwoners, 340 km2 en 34 kernen te groot is. Het bestuur komt dan verder, zo niet te ver van de inwoners af te staan.

Het merendeel van de inwoners, die wij als VKP de afgelopen tijd gesproken hebben, heeft ook duidelijk aangegeven geen voorstander te zijn van één hele grote gemeente Land van Cuijk. Als zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert gaat het op dit moment goed. Financieel staan we er goed voor en het contact door inwoners met het bestuur ervaart men als zeer prettig en laagdrempelig. Mede omdat er één ambtelijke organisatie is voor de gemeenten Cuijk - Grave - Mill en Sint Hubert (CGM) kunnen we op dit moment de aan de gemeenten opgedragen taken naar behoren (zelfs beter dan diverse grote gemeenten) worden verricht. Er is dus geen directe noodzaak om één gemeente Land van Cuijk te vormen. De VKP wil kwaliteit boven kwantiteit en vooral het bestuur op overbrugbare afstand van de inwoners houden.

Eén gemeente Cuijk - Grave - Mill en Sint Hubert

Wij als VKP sluiten echter niet onze ogen voor hetgeen voor ons ligt. Om ook in de toekomst in het belang van de inwoners verzekerd te zijn van voldoende bestuurskracht en een krachtige ambtelijke organisatie is, in de visie van de VKP, een grotere gemeente noodzakelijk. Daarom is wat de VKP betreft een logische vervolgstap, op het samengaan in één ambtelijke organisatie (CGM), het bestuurlijk samengaan van Cuijk - Grave - Mill en Sint Hubert. Hierdoor ontstaat er één gemeente met 48.000 inwoners en 15 kernen. De betrokkenheid van het bestuur bij de inwoners, organisaties, verenigingen en bedrijven én vice versa blijft dan behouden. Daarbij is de VKP van mening dat één organisatie met één college en één raad op de schaal van Cuijk - Grave - Mill en Sint Hubert effectiever en doelmatiger is.

Wat nu? Wij zijn er immers voor u!

De afgelopen weken krijgen wij als VKP steeds meer signalen vanuit de inwoners uit onze gemeente, maar ook vanuit de andere vier gemeenten in het Land van Cuijk, die ons hierin steunen. Daarom zijn wij als VKP hoopvol gestemd dat op termijn anderen in gaan zien dat één CGM-gemeente de beste oplossing is voor de toekomst voor onze kernen Sint Hubert, Mill, Langenboom en Wilbertoord. Dit biedt de gemeente Boxmeer en Sint Anthonis de kans hun samenwerking (die er ambtelijk nu al op diverse vlakken is) verder uit te werken.

Wat de VKP betreft zal dit de samenwerking en het sterke merk Land van Cuijk zeker niet in de weg staan, mits de wil er bij de anderen is en blijft om er samen aan te werken.

Met vriendelijke groet,
Fractie en bestuur VKP gemeente Mill en Sint Hubert