Leden van het St. BarbaraGilde planten in maart dit jaar een jubileumboom op het plukveld tussen de Past Jacobstraat en de Kievitdwarsweg in Sint Hubert. (Foto: Marco v.d. Broek)

In de gemeenteraad wisselen grote en kleine onderwerpen elkaar snel af, soms zelfs in dezelfde vergadering. Over een groot onderwerp, samenwerken in het Land van Cuijk, hebben de afgelopen periode de media terecht vol gestaan.

Andere onderwerpen zijn zo groot dat je niet weet hoe daar aan te beginnen. Door het te verdelen in stapjes is het kleiner te maken. Kleine stapjes, maar wel in de goede richting. Een voorbeeld van zo’n kleine stap in de goede richting is het van Algemeen Belang ’90 afkomstige idee om samen met onze inwoners op zoek te gaan naar plekken binnen de bebouwde kom waar kleine bomen uit kunnen groeien tot majestueuze bomen. Bomen hebben veel positieve effecten. De grootste neerslagpieken dempen ze, zorgen dat het in de grootste zomerhitte wat koeler blijft en in de winter juist wat warmer. Stof en geluid worden minder en zelfs de waarde van huizen in een groene omgeving zijn hoger. En natuurlijk is de (fruit)boom zelf een huis voor allerlei vogels en andere dieren.

U weet zelf natuurlijk het beste waar in de buurt plaats, veel plaats want bomen hebben wel ruimte nodig, is om een boom te planten waar ook de generaties na ons nog plezier van hebben. Want het blijft leuk om een oude foto terug te zien van opa of oma als kind bij een jonge boom waar nu een geweldige boom staat. Of zo’n majestueuze boom die gepland is bij een bijzondere gelegenheid in het verleden. Ik hoop dat u samen met uw buurtgenoten op zoek gaat naar zulke plaatsen en die bij de gemeente meldt.

Natuurlijk moeten we onze bestaande bomen ook niet uit het oog verliezen, maar helaas gaan er soms ook dood of is er echt geen plek voor zo’n boom. Door nu samen in de bebouwde kom toekomstvaste plekken uit te zoeken hopen we de groene uitstraling van onze gemeente minimaal op peil te houden en liefst te verbeteren. Zo kan een klein onderwerp toch bijdragen aan een groot onderwerp als klimaat, neerslagpieken, CO2 en een mooie omgeving. Als u een mooie plek weet kijk even op de gemeente site bij de nieuwsberichten van 18 september voor praktische info.

Marcel van den Elzen
Algemeen Belang ‘90