De woningmarkt is weer in beweging, ook in onze gemeente is dat merkbaar er zijn volop mogelijkheden. In 2016 zijn er in onze gemeente 61 nieuwbouw woningen gerealiseerd waarvan o.a. 18 sociale huur appartementen op de Markt (Raboblok) en 24 sociale huur appartementen op Houtspoor.

Dit type woningen voorziet duidelijk in een behoefte vandaar dat met betrokken partijen het initiatief is genomen om specifieke woondebatten voor jongeren te organiseren. Door met de jonge doelgroep in gesprek te gaan over hun woonwensen verkrijgen we bruikbare informatie om mee aan de slag te gaan. Op deze avonden is tevens informatie verstrekt over de starterslening en andere mogelijkheden zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ofwel bouwen in eigen beheer om betaalbaar te bouwen.

Tijdens het 2e woondebat op 19 april van dit jaar zijn er maar liefst 25 woon projecten gepresenteerd waarmee bij voldoende behoefte mee aan de slag gegaan kan worden. Deze 25 projecten kunnen, bij realisatie, ruim 220 woningen opleveren waarvan 76 huurwoningen. Met Mooiland zijn er dit jaar specifieke prestatieafspraken gemaakt voor 2017 voor realisatie van huurwoningen o.a. op een aantal locaties in het centrum van Mill nl; op de Markt, locatie Vlaar en de Bernhardstraat en de oude schoolwoningen van de Kameleon die omgebouwd gaan worden tot woningen. Het is duidelijk dat Mooiland deze prestatieafspraken voor dit jaar niet meer gaat realiseren, AB’90 is daar uiteraard niet tevreden mee en gaat zeer binnenkort met Mooiland in gesprek over hoe en wanneer deze gemaakte prestatieafspraken wel gerealiseerd gaan worden! Op de locatie van de voormalige Straethof basisschool is afgelopen week verkennend archeologisch bodemonderzoek gedaan door het graven van proefsleuven, dit ter voorbereiding op het bestemmingsplan voor realisatie van ca. 29 huurappartementen in diverse prijsklassen. De gemeente belegt op korte termijn in november een bijeenkomst met omwonenden en geïnteresseerden als vooroverleg voordat het bestemmingsplan definitief de procedure in gaat.

Ook bestaat er in onze gemeente al vele jaren de behoefte om via eigen kavels een woning naar behoefte te realiseren. Vanaf 2011 heeft AB’90 het mogelijk gemaakt voor individuele particulieren om een woning te kunnen realiseren op eigen kavel, uiteraard mits het om een stedenbouwkundig passende locatie gaat. Ook een idee van AB’90 om in bestemmingsplannen te werken met zogenaamde bouwstroken in plaats van vaste bouwkavels die meer flexibiliteit geven om de kavelbreedte naar behoefte te kiezen waardoor kavels gemakkelijker verkocht worden. De tellerstand van verkochte kavels staat in Langenboom inmiddels op 10x en 9x in Wilbertoord wat duidelijk maakt dat er meer beweging zit onze woningmarkt.

Op 23 november staat de volgende wonen informatieavond op de agenda, dit keer gericht op de specifieke woonbehoeften en mogelijkheden voor senioren. AB’90 is zeer benieuwd naar de opbrengst van deze avond die naar verwachting bruikbare informatie oplevert voor volgende projecten!

Wonen in Mill en Sint Hubert daar kunt u op bouwen!

Erik Rietveld, Algemeen Belang ‘90