Tijdens de raadsvergadering van 9 november staat de nota toekomstvisie gemeenschapsaccommodaties op de agenda van de gemeenteraad.

Het CDA vindt het belangrijk dat de vrijwillige accommodatiebestuurders de komende jaren intensief worden ondersteund om de exploitatie van de gebouwen toekomstbestendig te maken. De wereld verandert, het gebruik van de ruimtes verandert, dus het is belangrijk de juiste strategie voor de toekomst te bedenken.

Commerciële verhuur van ruimtes en vergroening

Met het toekomstbestendig maken denken we in eerste instantie niet aan bezuinigingen. We denken liever aan meer ruimte voor ondernemerschap. Dit kan bijvoorbeeld door aanpassingen in het bestemmingsplan, waardoor de ruimtes op een andere manier kunnen worden verhuurd. Denk hierbij aan ruimte voor diverse vormen van bedrijvigheid zoals; een pedicure salon in de Wester, een IT start-up in de Wissel, of een administratiekantoor in de Jachthoorn.
Verder zijn we van mening dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven op het gebied van vergroening en verduurzaming van onze gemeente. Hierbij past een duidelijke keuze voor investeringen waarmee de gebouwen, die toekomst hebben, energiezuiniger worden.

Vrijwilligers en betaalde beheerders

Ook zijn we als fractie van mening dat gemeenschapsaccomodaties een blijvende werklocatie moeten zijn voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De inzet van arbeidskrachten via de IBN of anderszins zijn goed benutte maatschappelijke investeringen.
Naast de inzet van betaalde beheerders wordt het voor de besturen van accommodaties een uitdaging om de inzet van vrijwilligers voor het beheer te vergroten. Er wordt door overheden en maatschappelijke organisaties immers steeds vaker een beroep gedaan op, veelal dezelfde, vrijwilligers. Het is dus aan het gemeentebestuur om hier zorgvuldig mee om te gaan. Een idee zou kunnen zijn dat verenigingen die accommodaties huren vaker met een eigen sleutel een onbeheerde ruimte kunnen betreden. Dit alles vraagt om zorgvuldige afstemming en moet absoluut niet eenzijdig door het gemeentebestuur worden opgelegd.

Gemiste kans?

Bovengenoemde ontwikkelingen leiden tot kostenbesparing op de exploitatie van de gebouwen en bieden ruimte voor passende bezuinigingen. We vinden het een gemiste kans dat het college van burgemeester en wethouders in de nota alleen spreekt over de Jachthoorn, Wester, Wis en de Wilg. Wat ons betreft moet er een integrale visie komen met daarbij alle gemeentelijk gebouwen. Denk hierbij aan de toekomst van het Senioren Hobby Centrum, jongerencentrum de Wissel, buitensport accommodaties, de schoolgebouwen, Myllesweerd, sportzalen de Looijerij en d’n Turf enzovoorts.
In één van de columns schrijft AB’90 dat gemeenschapaccomodaties binnen vier jaar zonder subsidie moeten kunnen draaien. Een onrealistisch scenario. Zonder subsidies kun je de tent net zo goed meteen sluiten. Dit soort uitspraken en stellingen vind ik ondoordacht en doen afbreuk aan de huidige vrijwilligers en gebruikersgroepen. Gebruikersgroepen die met de invoering van het nieuwe subsidiestelsel soms ook al de gevolgen van nieuw gemeentelijk beleid ondervinden.

Met vriendelijke groeten,
CDA Raadslid en lijsttrekker Mark Janssen