Door Elly Meijnders - De Recreatieve sportvereniging Hart in Actie Mill heeft een bestuur van 5 mensen. Ik had een gesprek met Guus Fonteijn, die onlangs voorzitter is geworden. Hij heeft Toon Hermsen opgevolgd, die met deze functie is gestopt.

Het gesprek vond plaats bij Guus thuis, waar zijn hond mij enthousiast begroet. Ik krijg koffie met krakelingen.

Guus grijnst mij toe als altijd: “Wij zijn een vereniging met een gekozen bestuur door de leden. De leden betalen al jaren € 8,-. En wij maken ook gebruik van sponsoren om dingen te kunnen doen voor de leden. Kernpunt van ons is om mensen meer te laten bewegen. “Beweeg naar eigen kunne”, staat op onze website. Ik vind het belangrijk om te zeggen dat wij niet de enige zijn. Er zijn zoveel organisaties die zich met bewegen bezig houden. Maar wij houden ons bezig met mensen die iets met het hart hebben of diabetes hebben. Wij bieden die mensen beweging onder professionele begeleiding. Wij geven ze persoonlijke aandacht. Maar let wel, het zijn geen zielige mensen die bij elkaar komen om te sporten. Neen, dit zijn mensen die graag en leuk willen sporten met plezier met elkaar”.

Hoe komen ze bij jullie?

“Uiteraard kunnen ze via de huisarts bij ons komen. Maar ook zijn er mensen die al jaren bij een volleybalclub sporten. Als het dan niet meer gaat gaan ze verzuimen of ze stoppen. Dan zou ik zeggen, ga bij Hart in Actie meedoen. Kijk, het SWOM aanbod voor gymmen sluit perfect aan bij de mensen die dat nodig hebben. En anders voor wat jongere en gezondere mensen is er de samenwerking met Fitland sporten. Zo kan dat bij ons ook”.

Wat bieden jullie die mensen, Guus? Wat doen jullie?

Guus gaat voorin in zijn stoel zitten: “Neem nou het volleybal. Wij beginnen met een warming up en oefeningen met spelelementen erin. Daarna spelen wij volleybal op recreatief niveau. Maar ze kunnen heus ook wel fanatiek zijn die mannen en vrouwen. Je moet niet verwachten dat iemand een duikvlucht zal maken om een bal te hebben. Dat niet, maar het kan best pittig zijn. En met de wandelvoetbal hebben zo’n zelfde opbouw met warming up en spel. Laatste deel wandelvoetbal en dan willen ze die bal toch echt wel in het doel hebben”.

Doe je zelf ook mee, Guus?

Guus: “Ik voetbalde vroeger op een veldje in Valkenswaard. Dit doet me daaraan denken. Je ziet plezier en een goed contact. En het is voor mij ook goed. Je kunt geen krant openslaan of er staat dat mensen moeten bewegen. Het is ontzettend belangrijk om te proberen als organisatie mensen goed begeleid te laten sporten. En wij hebben goede sportleiders, die altijd bereid zijn om met mensen individueel een praatje te maken of een compliment te geven. Je weet, Elly, dat ik zulke dingen altijd zie”, eindigt hij.

Op de website van Hart in Actie www.hartinactie.nl vindt u informatie over sporttijden en locaties van de organisatie. Opgeven kunt u bij Ben Wijnen, tel. 0485-452380.

Wordt vervolgd in de volgende Neije krant en op inmill.nl.