Henry van der Cruijsen (rechts) dankt de Hartstichting voor deze bijdetijdse AED-buitenkast

Onder andere wegens het 40-jarig bestaan dit jaar van gemeenschapsaccommodatie de Jachthoorn in Sint Hubert, heeft Henry van der Cruisen, penningmeester en AED-beheerder van de Jachthoorn, uit handen van Toon Hermsen (Ambassadeur van de Hartstichting, red.) een zeer moderne AED-buitenkast van de Hartstichting in ontvangst mogen nemen.

Bij een circulatiestilstand, in de volksmond ook hartstilstand genoemd, krijgen aangemelde burgerhulpverleners bij www.hartstichting.nl/aanmelden-aed een oproep om naar de plek van het slachtoffer te gaan. Een AED die is aangemeld bij een oproepsysteem dient 24/7 beschikbaar te zijn en altijd goed te functioneren. Daarbij is het vanzelfsprekend dat de AED in een goede en verwarmde buitenkast hoort, zodat deze beschermd wordt tegen stof, vocht, regen en kou.

Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij het oproepsysteem in. Via de meldkamer wordt een bericht naar de mobiele telefoon van de burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer gestuurd. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt, met de boodschap daar heen te gaan en te starten met reanimatie of om een AED te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Zij krijgen automatisch de locatie en (eventueel de) code van het slot door van de dichtstbijzijnde AED in het systeem. Zodra de ambulance arriveert wordt de reanimatie overgenomen door zorgverleners.

De meeste AED’s hangen momenteel nog in bedrijfspanden, winkels en instellingen. Die zijn ’s avonds en ’s nachts gesloten, terwijl dan juist de meeste noodoproepen bij de meldkamer binnenkomen. Bij een hartstilstand is het cruciaal dat het slachtoffer binnen zes minuten hulp krijgt, weet AED-pionier van het eerste uur Toon Hermsen: „Door binnen 6 minuten te helpen, kan de overlevingskans bij een hartstilstand oplopen tot 50 tot 70 procent, vandaar dat wij blijven streven naar méér AED’s in de openbare ruimte.”