Door Elly Meijnders - In de Wester in Mill wordt iedere week op donderdagmorgen door de SWOM country dansen georganiseerd.

Ik woonde een les bij en had een gesprek met docente Marga Cuppen. Deze keer doen er zo’n 20 dansers mee, waarvan vier heren.

Zodra de muziek zich laat horen, wordt er als bijna vanzelf gedanst. Ze hebben pas de gemeentelijke country- en volksdans dag gehad, altijd vrolijk en kleurrijk om te zien. Volgend jaar vieren zij op 18 oktober dat zij 20 jaar dansen in de Wester.

“Vandaag geen nieuwe dansen, maar een herhaling van oudere dansen”, laat Marga zich horen. Een dame die net nieuw bij de groep is, krijgt van Marga wat meer aandacht, terwijl de anderen ervaren doordansen. Iemand vergist zich en herstelt zich snel. Tussen de muziek door gaat er iemand even zitten uithijgen.

Al snel krijg ik bewondering voor hun uithoudingsvermogen. Er zitten toch behoorlijk wat ouderen bij. Ik zie sportieve schoenen maar ook dansschoenen met een hakje. Vesten gaan uit bij de snellere dansen.

“Van deze groep zijn er zes die er al twintig jaar bij zitten”, legt Marga uit, als haar groep pauze heeft en gaat koffie drinken. “Er zitten een paar goeie bij, die heb ik op de hoeken staan. Ja, als de mensen er plezier in hebben, dan geniet ik ook. Dit is de groep die ik 20 jaar geleden heb opgericht. Toen ik pas begon, waren er zoveel liefhebbers. Ik was er eerst niet zo happig op om country les te gaan geven. Maar indertijd stonden 68 mensen te trappelen om mee te doen. En toen kwam ik ook in de ban. Ja, ik heb alle stijl-, volksdans- intramuraal (op de stoel) en country dansdiploma’s gehaald”.

Al die reeksen onthouden lijkt me een goede geheugentraining, Marga.

Marga knikt: “Ik heb ook de MBvO theorie gehaald. Ja, meer bewegen voor ouderen is dat. Ik heb allerlei beroepen gehad van de zorg tot kapster, maar ik heb ook altijd daarnaast gedanst. Na mijn eerste diploma country wilde ik meer. Ik ging voor de studie elke vrijdag naar Amsterdam en was tegen twaalven weer thuis. Tja, ik had die drive en dan doe je dat. Ik geef in Nijmegen ook volksdans, mijn grootste groep van 26 mensen. Mijn nu 17 jaar geleden overleden man vond het dansen maar niks. Als je mij maar thuis laat, zei hij. En nu heb ik André, hij danst mee in deze groep”.

Ik vraag Marga naar haar huiselijke omstandigheden.

Marga zegt lachend: “Ik woon in Rijkevoort en ben geboren in de Mortel. Ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen, een jongen en een meisje en een jongen en een meisje. Neen, Elly ik heb geen tijd voor andere hobby’s. Dansen is overal goed voor, maar voor mij is het mijn leven. Ik ben met pensioen, dat is waar, maar als ik hiermee stop laat ik zoveel mensen in de steek. Er wordt wel eens gezegd, word je hier niet te oud voor? Wanneer ben je oud en wanneer is het afgelopen. Door ziektes en overlijden raak ik mensen kwijt in mijn dansgroepen. Kijk nu naar Maria Reinen uit Langenboom, die danste vorige week nog mee. En dan is ze er opeens niet meer. Ik geloof niet dat ik nog een marathon ga dansen, heb ik wel gedaan. Maar ik ga nog iedere morgen de deur uit om te dansen”.

Op www.swomill.nl kunt u verdere informatie krijgen over het dansen en de andere activiteiten van de SWOM. Op woensdagmiddag geeft Marga les in de Wis in Langenboom. Bij belangstelling mag u twee keer gratis meedoen. U kunt ook in de ochtenduren de SWOM bellen op 0485-455470.