Geweldig om te lezen dat de gemeente accommodaties wil voorzien van zonnepanelen. Wat al lang in de pen zat gaat nu gebeuren. Per slot van rekening de overheid moet het voorbeeld geven zou je zeggen.

Wel jammer is dat aan de verkeerde kant van het lijstje met de te nemen maatregelen gestart wordt. Energie opvangen om in het gebouw te gebruiken en deels aan de zijkant weer verloren gaat is verspilde energie. Logischerwijs zou je aan en in het gebouw moeten beginnen met energiebesparende maatregelen. Maar ja de aanpak klinkt goed en het is afwachten wanneer de energiebesparende maatregelen ook aangepakt worden. Deze en andere toekomstbestendige aanpassingen kunnen dan heel goed gecombineerd worden.

Niet geweldig en zorgelijk is het om te lezen dat de bespaarde energie in euro’s op de subsidie gekort wordt. Natuurlijk is het logisch en redelijk dat de investering terugverdient moet worden, maar het is verkeerd om dat rechtstreeks aan de subsidie te koppelen. Dit zou de ongelijkheid in de subsidiëring alleen maar veel groter maken dan dat hij nu al is. Zo is de huidige bijdrage aan of afdracht van organisaties die een gemeentelijke accommodatie exploiteren alles behalve gelijkwaardig. Bijvoorbeeld, Myllesweerd krijgt veel meer dan de 4 andere accommodaties samen. Daarbij is de verdeling binnen deze 4 gemeenschapsaccommodaties verre weg van gelijkwaardig, d.w.z. gerelateerd aan grootte van het gebouw en doelstellingen binnen het sociaal maatschappelijke domein. Zelfs andere gemeentelijke gebouwen die door vrijwilligers beheert worden moeten er zelfs geld bijleggen. En al deze organisaties zijn met dezelfde of gelijkwaardige doelen bezig.

Het zou geweldig zijn als de gemeente eens het lef had om het accommodatiebeleid eens echt te herzien en de bekostiging zou baseren volgens eenduidige maatstaven waarbij ook de accommodaties die de gemeente zelf in beheer heeft niet worden ontzien. Beleid kan hierop alleen worden gemaakt als alle voorzieningen qua financiën, gebruik, opbrengst, etc. overzichtelijk in beeld worden gebracht. Maar nu worden alleen de vrijwilligersorganisaties gepakt, juist daar waar vanuit de gemeenschap al veel bijgedragen wordt aan de participatie. Het huidige toekomstig bestendig accommodatiebeleid is bijna puur willekeur en het recent uitgebrachte rapport breng daar geen verandering in terwijl juist hier de kans aanwezig was om er iets aan te doen. Met al die ongelijkwaardigheden worden organisaties vaak onbewust tegen elkaar uitgespeeld en lijkt me samenwerken dan ook heel lastig. De overheid die vaak zo hard roept om samen te werken hebben juist hier de sleutel in handen om daar iets aan te doen.

Harry van der Linden