Niemand had kunnen denken dat nog geen maand na de laatste jaarlijkse fietstocht, waarbij pater Martien Konings sinds zijn permanente verblijf in Nederland ook altijd aanwezig was, er nogmaals een afscheid plaatsvond.

Voor de Millse Missie Vrienden staat 2017 dan ook in het teken van afscheid nemen.

“Maar wel met mooie herinneringen”, aldus Henk Ermers voorzitter van deze stichting. “Na ruim 30 jaren op de fiets te zijn gestapt voor de bewoners van Kisangani/Congo met een beperking en sociale achterstand ervaren wij veel dankbaarheid. Dankbaarheid dat in deze periode naar schatting 500.000 euro naar dit prachtige levenswerk van oud-Millenaar Martien Konings is overgemaakt. Penningmeester Marianne Verweijen maakt al jaren elke maand 1500 euro over en met kerstmis of bij speciale gelegenheden nog wat extra’s.”

Het project fietstocht ten bate van Centre Simama was voltooid. Na ruim 30 jaren was het mooi geweest. Steeds minder deelnemers en vrijwel geen kinderen van de basisscholen deden nog mee. “Het besluit tot stoppen hebben wij in goed overleg met pater Konings genomen. Veel Millenaren en deelnemers hebben hun waardering en steunbetuiging uitgesproken over deze moeilijke beslissing. Een euro is voor Congo veel geld, dus met een opbrengst van 2500.00 kan men daar enorm veel mensen blij maken en verder helpen in de samenleving of in hun levensonderhoud. Ondanks dat pater Konings zich deze periode al niet lekker voelde was hij gelukkig toch aanwezig. Al jaren samen met zijn broer Peter maar deze keer met een vriend omdat ook Peter het afgelopen jaar na een zware strijd is overleden.”

Het leed voor de familie Konings was hiermee nog niet afgerond. Na een zeer kort ziekbed moest ook pater Martien Konings afscheid nemen van dit aardse leven. Een enorm druk bezochte uitvaart in zijn verzorgingsklooster sprak de waardering uit voor zijn leven en zijn levenswerk. De warmte, persoonlijkheid, betrokkenheid en dankbaarheid voor ieder zijn rol in zijn leven stond centraal bij alle woorden die, naast de voorganger, gesproken werden. “Een eer om deze rol zoals ook de Millse Missie Vrienden te mogen vervullen. Tegelijkertijd bezochten duizenden Congolezen de herinneringsdienst in de kathedraal van Kisangani om hun verdriet en herinneringen te delen, aldus Henk Ermers.

“Maar we gaan gewoon door met onze kledinginzamelingen zoals vele burgers van ons kennen. Elke tweede zaterdag van april (2018:14), juli (14) en oktober (13). Heel veel kleding wordt voor onze inzamelingen bewaard en dat mag niet ophouden. Afgedankte kleding en lompen blijven zorgen voor een warme bijdrage aan Centre Simama. Wij danken dan ook allen die ons op enige wijze hebben ondersteund de afgelopen 32 jaren en wensen alle Millenaren en zeker die onze (vracht)wagens weten te vinden, gezellige kerstdagen en een goed (gekleed) 2018 toe.”