Door Elly Meijnders - “...En ze leefden nog lang en gelukkig”. Dit is de titel van een theatermiddag op zaterdag, 13 januari vanaf 13.30 uur in Myllesweerd.

Organisator is de GGD die dit samen met de Werkgroep Gezondheid van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid van de gemeente heeft opgezet. Ik heb er een gesprek over met wethouder Erik van Daal, die voorzitter is van het Lokaal Beraad. En met de dames Caren van Donzel van de GGD en Ilvy Sanders en Linda Smeets, stagiaires op dit project.

Is het een bewuste keuze geweest, Caren, om dit theater op een zaterdag te brengen?

“Een heel bewuste keuze. Wij hebben dit in de werkgroep besproken. Er is in Mill vooral op doordeweekse dagen heel veel te doen”.

Erik knikt bevestigend: “En van allerlei trend. Dit is nu dan in de winter, in de zomer is het ook bijna ieder weekend raak. Dit is mooi zo net na de feestdagen en de Carnaval nog voor de boeg”.

Caren lacht bij een herinnering: “De eerste keer dat wij hierover praatten met de projectleider en de KBO is Carnaval twee jaar geleden. Myllesweerd hing toen vol met serpentines, ik zal dat nooit vergeten”.

Hoe is dit project eigenlijk ontstaan?

Erik: ”Alle wethouders van de regio Land van Cuijk zitten in het bestuur van de GGD. Rondom ons heen zien wij alom vergrijzing, wij krijgen allemaal steeds oudere mensen als inwoner. Het wonen, gezondheid, bewegen en eenzaamheid worden steeds belangrijker in onze gemeenten. En alle aspecten die met het leven en ouder worden te maken hebben, komen in dit theaterstuk aan de orde. Het publiek wordt ook betrokken bij het stuk”.

Caren vult aan en lacht naar mij: “Elly was één van de ouderen die is geïnterviewd voor dit stuk. Het stuk is gebaseerd op deze interviews, op de praktijk van andere mensen dus. Het Helder theater dat het stuk speelt, is bekend bij mensen. De voorstelling zal zeker wat losmaken bij het publiek in de zaal. Daarom hebben wij een nazit, waarbij mensen vragen kunnen stellen”.

De HAN stagiaires Ilvy en Linda beginnen te lachen: “Vragen stellen aan de mensen in het wit”.

As ge erges mee zit, vroag ut oan iemand in ut wit, is het motto van de nazit.

Caren: “Er is een gratis consumptie en iets lekkers. Wij willen er vooral een gezellige middag van maken”.

Erik tot slot: “Het belooft een interessante middag te worden, waarbij we alle zaken, ook zaken als alcohol en drugs de revue laten passeren. Maar de nadruk ligt op gezelligheid. En het is om vier uur afgelopen, dus men kan vóór donker thuis zijn”.

De toegang van deze middag is gratis. Voor vervoer kunt u de Ouderen Hulp Dienst van de SWOM bellen op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 09.00 tot 10.00 uur, tel. 0485-455470. Zie ook www.swomill.nl