Uit gesprekken met inwoners merken we dat mensen met specifieke woonwensen zich bij de gemeente niet altijd serieus genomen voelen en niet precies weten waar ze terecht moeten.

Wat het CDA betreft dient de gemeente inwoners beter te helpen. Uiteraard begrijpen wij dat het vinden van passende woonruimte soms heel lastig kan zijn.

Ter verbetering van de dienstverlening hebben we in de gemeenteraad opgeroepen een woonregisseur te benoemen. Iemand die woningzoekenden, gemeente, wijk- en dorpsraden, makelaars, wooncorporatie, projectontwikkelaars en woon-zorg partijen met elkaar in contact brengt. In de praktijk merken wij dat hieraan veel behoefte bestaat.

Er zijn voldoende grote vrijstaande woningen te koop, maar er blijken te weinig betaalbare en kleinschalige huur en of koopwoningen beschikbaar. Daarnaast neemt het aantal ouderen de komende jaren flink toe en daarmee de behoefte aan onderhoudsvriendelijke nultreden woningen, ofwel woonruimte op in één woonlaag of één verdieping, zonder traplopen.

Het gemeentebestuur presenteert met trots plannen die mogelijk in de toekomst gerealiseerd gaan worden. Uit de woondebatten voor jongeren en ouderen blijkt dat het daadwerkelijk aanbod onvoldoende aansluit bij de specifieke woonwensen van inwoners. Jongeren die graag in het eigen dorp willen blijven wonen, vertrekken als ze niet op tijd een passende woning kunnen vinden. Voor ouderen is dit niet anders.

In Langenboom worden er bijvoorbeeld prachtige twee-onder één kappers gebouwd van bijna €300.000,-. Goed initiatief, echter nu is het zaak dat we samen met de plaatselijke werkgroep volop focussen op de realisatie van betaalbare koop- en of huurwoningen.

Wooncorporatie Mooiland

Afgelopen maand hebben we samen met andere partijen gesproken met wooncorporatie Mooiland. We zijn het eens dat Mooiland snelheid moet maken met de bouw van huurwoningen in Mill. Daarnaast heeft het CDA opgeroepen plannen te ontwikkelen voor huurwoningen in Langenboom en Wilbertoord. Aangezien er in Sint Hubert teveel huurwoningen dichtbij elkaar zitten hebben we met de VKP gevraagd of Mooiland huurwoningen wil verkopen en de mogelijkheden voor de sloop van de zogenoemde HAT-woningen in kaart wil brengen.

Mobiele prefab woningen als alternatief voor Tiny houses

Uit gesprekken met inwoners blijken Tiny Houses vaak te klein. Mobiele prefab woningen met enkele slaapkamers zijn een mooi betaalbaar en snel te realiseren alternatief. Daarnaast zou de gemeente de opties voor het splitsen van woningen de komende tijd eens nader moeten onderzoeken.

Bouwen in Mill-centrum

Op het gebied van koopwoningen kan het gemeentebestuur vanuit het grondbedrijf aan enkele knoppen draaien. We vinden dat niet alle grond, met name in de dorpen Sint Hubert en Mill, via projectontwikkelaars in de markt moeten worden gezet en dat de ontwikkeling aan de Oranjeboomstraat (oude bibliotheek) en op de locatie Concertzaal moeten worden opgestart. Deze locaties bieden ruimte om samen met inwoners bijvoorbeeld een mooi woonhofje met kleinschalige woningen te bouwen.

Ook kan de raad ervoor kiezen om via grondprijsdifferentiatie grondprijzen voor specifieke projecten, doelgroepen en of locaties te verlagen. Denk hierbij aan grondprijsverlaging voor de bouw van starterswoningen, levensloopbestendige ouderenwoningen en ‘groene’ duurzame woningen. Korting op de bouwgrond als investering in leefbaarheid!

Heb jij zelf ook goede ideeën voor een betere lokale woningmarkt? Doe mee! Neem contact met ons op facebook, per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., WhatsApp 06-40402440 of gewoon even bellen.

Met vriendelijke groeten,

Raadslid en lijsttrekker CDA Mill en Sint Hubert
Mark Janssen