Foto: Guus Fonteijn

Door Elly Meijnders - Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde levensstijl.

De vereniging wil hiertoe personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben, om hun mening vragen. Voorzitter Guus Fonteijn en ik hadden een eerste gesprek met huisarts mevrouw drs. Ellen Gest.

Hoe ziet je rol en taak in de gezondheidszorg volgens jou eruit?

“Allereerst stel ik voorop: ik ben een huisarts, niet dé huisarts”, klinkt het beslist. “Als huisarts voel ik me een spin in het web van de zorg. Ik doe mijn best mijn patiënten vitaal en veerkrachtig te houden. Ik voel mij als huisarts ook vaak de Sherlock Holmes in de gezondheidszorg. Iemand heeft ergens last van, wat betekent deze klacht voor déze patiënt, wat is de beste actie op maat voor deze persoon? Wat ik mooi vind aan ons werk is dat ik mag werken met mijn hoofd, hart en handen en dat ik mag zorgen voor alle leeftijdsgroepen”. Als huisarts mag ik verder geregeld heel dicht bij families komen, lief en leed delen, in onze dorpspraktijk mogelijk meer dan 25 jaar lang”.

Je bent hier 12 jaar geleden begonnen. Je had idealen. En waarom wonen en werken in hetzelfde dorp?

Ellen neemt bedachtzaam een slok van haar thee: “Ik had idealen, ja. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat bepaalde aspecten niet eens tegenvallen. Loslaten is soms best een uitdaging, het werk is feitelijk nooit af... Wij hebben er echter bewust voor gekozen in het dorp te wonen waar we te werken. Heeft voor mij een enorme meerwaarde, het voelen van je dorp. Ik ben nu een andere arts dan 12 jaar geleden”.

Hoe belangrijk vind je een gezonde levensstijl voor mensen?

Ellen: “Dan heb ik het over geestelijke en lichamelijke gezondheid. Er wonen twee, drie generaties samen in Mill e.o. Peter (haar echtgenoot) en ik ervaren ons vergrijzende dorp als een warm bad. Daarnaast zijn wij ook blij met onze praktijkondersteuner (POH) die zich extra ontfermt over onze chronisch zieken. De sociale betrokkenheid in ons dorp is groot, er gebeuren nog automatische dingen als even bij de buren binnenlopen. Wij hebben de SWOM, de KBO, het hobbycentrum en andere actieve verenigingen, er kan van alles gebeuren”.

Guus: “Ik was in Amerika en daar waren allemaal dikke mensen, allemaal Michelin mannetjes”

“Leuke dingen doen met een maatje is goed voor de geest, niet roken, goede voeding, bewegen en voldoende nachtrust zijn ook essentieel om je vitaal te voelen. Ik merk geregeld hoe verslavend suikers en op de bank zitten kunnen zijn, leefstijlverandering lijkt dan een hele opgave. Niet roken blijft overigens de grootste gezondheidswinst bieden voor rokers.

Mevrouw Ellen Gest heeft nog veel meer te vertellen over een gezonde levensstijl. Wilt u de rest van het interview lezen, kijkt u dan op www.hartinactiemill.nl De website is net vernieuwd en laat naast informatie ook d.m.v. beelden en filmpjes zien wat de vereniging allemaal doet.