Samen leven doen we niet alleen thuis in onze privéomgeving, dat doen we ook in de openbare ruimte. We wensen een omgeving die bijdraagt aan gezondheid, veiligheid en welbevinden. Maar ook aspecten als bereikbaarheid voor jong en oud, al dan niet met beperkingen.

De openbare ruimte is een plek waar veel van onze gezamenlijke activiteiten samenkomen. Algemeen Belang ’90 is ervan overtuigd dat het realiseren van wensen op dit gebied niemand alleen kan, we hebben elkaar daar hard bij nodig.

Schaatsen

Eén van die momenten om elkaar te ontmoeten en actief bezig te zijn zou nu tijdens het schaatsen kunnen zijn. En dan niet het succesvolle Olympische schaatsen op televisie maar zelf schaatsen, kijken of meehelpen bij een ijsbaantje ergens in één van onze dorpen. Dit soort activiteiten zijn belangrijk om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. We voelen ons fijner en veiliger tussen bekenden. Daarnaast zijn we actief bezig, ieder op onze eigen manier en met onze eigen mogelijkheden. Actief bezig zijn en bewegen is belangrijk voor onze gezondheid. Algemeen Belang ’90 vindt dat de gemeente initiatieven van aanpassingen in de (openbare) ruimte voor meervoudig gebruik sterker moet ondersteunen. In de winter een ondergrond voor een ijsbaan, in de zomer een basketbalveld en daarnaast nog ruimte voor een (FreeRail) Festival. Kortom meer zaken en projecten aan elkaar koppelen, dus meer integraal aanpakken. ‘Samen doen we het’.

Bereikbaarheid

Voor de leefbaarheid van onze kernen is bereikbaarheid van voorzieningen zoals onderwijs, werk, ziekenhuis, ontspanning etc. belangrijk. We zullen ons moeten verplaatsen en zo heeft verkeer en vervoer weer samenhangende raakvlakken met andere thema’s, zoals gezondheid. Zo is actieve mobiliteit als lopen en fietsen gezonder dan in een auto zitten en dat wil AB’90 natuurlijk bevorderen.
Het spaarzaam aanwezige openbaar vervoer kunnen we moeilijk verbeteren, maar goede alternatieven zijn denkbaar zoals autoritten door en voor de SWOM. Voor andere oplossingen gaan we graag met buurten, wijk- en dorpsraden aan de slag. Bijvoorbeeld een elektrische deelauto op een centrale plek in Langenboom, opgeladen met lokaal opgewekte stroom door zonnepanelen van “Eigen Kweek”. Een auto die ook gebruikt kan worden door vrijwillige chauffeurs die dorpsgenoten zonder vervoersmogelijkheid wegbrengen. Oplossingen om ons te verplaatsen, maar wel bedacht en gedragen door inwoners. ‘Samen bedenken we het’.

Groene en schone woonomgeving

We zijn trots op onze mooie omgeving en ‘Ontdek Mill’ laat zien hoe wij samen met toeristen hiervan kunnen genieten. AB’90 ondersteunt dit initiatief, want groen heeft raakvlakken met veel andere thema’s. Onze groene omgeving moet nog meer geschikt worden om in te spelen en te sporten. Bomen niet alleen voor de sier maar ook om in te klimmen bijvoorbeeld. Buitenspelen dus niet alleen in afgebakende speelveldjes maar avontuurlijker en natuurlijker in en met het groen. Daarnaast zijn we voorstander van meervoudig gebruik. Want waarom kan een boom die geplant wordt geen fruitboom zijn waar de omwonenden vers fruit van kunnen plukken? Waarom kan in een plantenbak geen bloemkool staan? Radijsjes op de rotonde? ‘Samen regelen we het’.

Meer weten over onze visie samen leven kijk dan op onze website www.ab90.nl. Wij gaan graag met je in gesprek. Samen werkt beter!

Marcel van den Elzen, AB’90