De komende weken geven wij u een inkijk in het Verkiezingsprogramma 2018-2022 van de VKP, waarbij we deze week stilstaan bij het Land van Cuijk. Zie voor het gehele verkiezingsprogramma onze website.

Zelfstandigheid

De VKP legt bij de invulling en uitvoering van beleid steevast de nadruk op bestuurlijke samenwerking daar waar het daadwerkelijk iets oplevert. Denk hierbij aan een betere kwaliteit van dienstverlening, minder kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie en daardoor minder kosten voor onze inwoners.

Wel vinden we dat we daarin eerlijk dienen te zijn naar onze inwoners: door de verschuiving van taken door de rijksoverheid naar de gemeente lijkt de houdbaarheidsdatum van een bestuurlijk zelfstandige kleine gemeente eindig. Dat hebben wij ook in ons verkiezingsprogramma in 2014 reeds aangegeven.

Eén CGM gemeente (Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert)

Mocht de zelfstandigheid van de gemeente Mill en Sint Hubert ter discussie komen dan is de VKP voorstander van één CGM gemeente (Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, ruim 45.000 inwoners) omdat, wat de VKP betreft, de opschaling naar één gemeente Land van Cuijk (bijna 90.000 inwoners) te grootschalig is. De afstand tussen bestuur en inwoners wordt dan naar onze mening veel te groot, terwijl daarin juist de kracht zit van onze huidige gemeente.

Onze mening over één gemeente Land van Cuijk

Voorstanders van één gemeente Land van Cuijk geven aan dat je dan met een ´Kernendemocratie´ moet gaan werken. De VKP is van mening dat we dit soort zaken vooral niet op moeten leggen, maar dat deze van onderop (vanuit de samenleving zelf) dienen te komen. Binnen de gemeente Mill en Sint Hubert werkten wij de afgelopen raadsperiode al volgens dit principe. Met resultaat dat gezien mag worden en waar wij als VKP trots op zijn. Als voorbeeld het ontstaan van actieve dorps- en wijkraden en o.a. de zorgcoöperaties in de diverse kernen met een grote deelname van vele vrijwilligers.

Samenwerking in het Land van Cuijk

Speciale aandacht is er voor de 12 projecten binnen de "Samenwerking Land van Cuijk". Op dit moment zijn een aantal van deze 12 projecten afgerond. De voortgang van de lopende projecten zullen wij als VKP kritisch maar zeker ook vol vertrouwen blijven volgen. Eén van de projecten is bijvoorbeeld glasvezel in heel het Land van Cuijk maar ook wordt er bijvoorbeeld samengewerkt op het gebied van werkgelegenheid, jeugdzorg, woningbouw etc.

www.vierkernenpartij.nl