Op 21 maart kunnen inwoners richting geven, welke mensen ze het bestuur van de gemeente toevertrouwen en welke plannen de komende jaren met extra snelheid en enthousiasme gerealiseerd moeten worden.

Woningbouw in combinatie met goede werkgelegenheid is cruciaal om de dorpen en de voorzieningen levendig te houden. In onze gemeente moet er volop worden ingezet op de bouw van betaalbare woningen voor jongeren en nultreden woningen voor senioren. Als de woningbouwcorporatie Mooiland niet in de Millse dorpen wil investeren, dan moet er snel naar alternatieve oplossingen worden gekeken. Denk aan het aantrekken van investeerders en het ‘tijdelijk’ neerzetten van verplaatsbare woningen.

In steden wordt veel gesproken over ‘smart cities’, in het Land van Cuijk hebben we het graag over slimme dorpen. We hoeven niet met iedere trend mee te gaan, wel kunnen wel de krachten bundelen en zorgen dat de rest van Nederland naar ons komt kijken. Het project telefoonmast Wilbertoord, waarbij inwoners zelf een mast geregeld hebben, is hierbij een mooi voorbeeld. Net zoals de verschillende projecten van Eigen Kweek in Langenboom. Samen leven, Samen doen!

Laten we de provincie inspireren te investeren in oplossingen waarmee we de bereikbaarheid van onze dorpen kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door de koppeling met carpool-apps en elektrische deelfietsen als alternatief voor openbaar vervoer lijnen die worden gemist. En mede door de komst van glasvezel kunnen er slimme woon-zorg systemen worden ontwikkeld en kan sociaal contact met kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld via beeldbellen worden gestimuleerd. Technologie kan ondersteunen, maar persoonlijk contact is natuurlijk altijd het beste.

Uit onderzoek blijkt dat mensen uit het Land van Cuijk gelukkiger zijn dan stedelingen en dat het prima gesteld is met het milieu, veiligheid en sociaal geluk. Het land van groen, water, ruimte, achterom binnen, gij, wij en nie moeilijk doen. Vriendschappen duren bij ons vaak levenslang en vinden hun oorsprong op de basisschool. Daarom alleen al, moeten we stimuleren dat ieder dorp kwalitatief onderwijs kan bieden.

Sociaal betrokken mensen met goede ideeën verwachten vanuit de gemeente aandacht, ondersteuning en waardering. Tijdens de ontwikkeling van plannen moet men uit kunnen gaan van een service gerichte overheid die meedenkt en initiatiefnemers ondersteunt met soms lastige projecten. Wat het CDA betreft is hier nog veel werk aan de winkel.

Wij zien de gemeente Land van Cuijk niet als een fusie van 5 ruziënde gemeentebesturen, maar als een samenwerking tussen van 33 sterke dorpen en een stadje. We kunnen veel van elkaar leren. Beers-Langenboom-Overloon en bijvoorbeeld Sint Hubert, Ledeacker en Escharen hebben meer overeenkomsten dan je denkt. Plattelandsstad is een kans: de dynamiek en mogelijkheden de een stad te bieden heeft, in combinatie met de veiligheid, rust en ruimte van het platteland.

Dienstverlening en buurtbudgetten dichtbij inwoners en complexe zorgvragen, bouwvergunningen en de energietransitie op passende niveau. Bij een bouw of zorgaanvraag kunnen we regelen dat de ambtenaar gewoon naar u toe komt. Geen zorgen het gevoel van hier blijft gewoon behouden. Niet de gemeente maar de gemeenschap zorgt hiervoor. Ofwel de sleuteloverdracht kunnen we prima samen met de lokale carnavalsverenigingen blijven organiseren. Ook in het Land van Cuijk.

Met vriendelijke groeten, namens het CDA en de Dorpslijst

Mark Janssen, nr 1 lijsttrekker en kandidaat wethouder, Wilbertoord
Maarten van Gemert, nr 2 kandidaat raadslid, Mill
Petra van Schayik, nr 3 kandidaat raadslid, Langenboom
Hans Vermeulen, nr 4 kandidaat raadslid, Sint Hubert