Je kent het wel. Ben je lekker aan het wandelen, staat daar ineens een auto op het trottoir. Of, het fietspad wordt geblokkeerd door een hinderlijk geparkeerde wagen. Vaak geen kwade opzet van de bestuurder in kwestie maar wel erg vervelend voor jou als fietser of voetganger.

Afwijken

Bij de hiervoor geschetste situatie moet je van de veilige route afwijken en om het foutgeparkeerde voertuig heen lopen of fietsen. Soms kunnen personen met een rolstoel of rollator pas weer het trottoir op gaan bij de eerstvolgende verlaagde inrit, vaak tientallen meters verder. Ze moeten dan over deze afstand gebruik blijven maken van de rijbaan. Dat is risicovol, zeker voor kwetsbare verkeersdeelnemers als kinderen en ouderen (en mensen met een rollator of rolstoel). Vaak is het uitzicht beperkt en verwachten automobilisten geen plotselinge 'langzame' verkeersdeelnemers op hun rijbaan.

Platform

Dit soort situaties komen niet alleen in drukke (stads)centra voor. Ook in onze gemeente worden trottoirs en fietspaden regelmatig als parkeerplaats gebruikt. Het Platform Verkeer krijgt hierover regelmatig klachten. Het Platform wil hier dan ook graag samen met de gemeente iets aan doen.
Hoe dan?

Actie

Met 'Parkeren op het trottoir' begaat de bestuurder een verkeersovertreding. Dat is helder. Het is echter wel zo dat in sommige straten dergelijk parkeergedrag een gewoonte is geworden, het gebeurt al jaren zo. Soms zelfs met goede bedoelingen omdat dan de rijbaan breder is (terwijl op straat geparkeerde auto's juist snelheid remmend werken!). Twee jaar geleden hebben gemeente en Platform Verkeer eerst via de media uw aandacht gevraagd voor dit probleem. Daarna zijn waarschuwingen uitgedeeld of zelfs bekeuringen. Recent is afgesproken om deze actie opnieuw te doen. Via het klachtenmeldpunt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunnen inwoners het hinderlijke parkeergedrag melden.

Als dat niet helpt, wat dan?

Als aandacht in de media en waarschuwen niet helpt, zit er niets anders op dan te handhaven. De boetes voor fout of hinderlijk parkeren, bedragen tussen de 85 euro en 120 euro. Dat is natuurlijk niet mis! Het innen van de boetes is echter geen doel op zich. De gemeente en het Platform willen bereiken dat het hinderlijke parkeergedrag afneemt. En dat we daardoor weer prettig en veilig gebruik kunnen maken van onze voet- en fietspaden.