V.l.n.r. Stefan Hoeijmakers, Roy Scheffers en Jeroen van den Heuvel (Foto: Cockie Kremers)

De 22-jarige Roy Scheffers, leerling van ROC de Leijgraaf in Cuijk, is zaterdag 17 maart Nederlands kampioen koken geworden. Dit gebeurde in Zwolle tijdens de Skills The Finals, het grootste beroepen-event van Nederland.

Roy woont in Ravenstein en is examenkandidaat zelfstandig werkend kok niveau 3. Hij werkt op dit moment bij Jack’s Foodbar in Den Bosch. Eind september gaat hij Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap. Dit vindt plaats in Boedapest.

Uniek

Uniek is dat hij door zijn eigen docent Jeroen van den Heuvel uit Mill gecoacht mag worden in het traject naar dit EK. Jeroen is namelijk dit jaar voor de derde maal op rij namens ons land internationaal jurylid koken en begeleidt de uiteindelijke nationaal kampioen. “Wie er ook gewonnen zou hebben, ik mocht deze leerling begeleiden en voorbereiden op dit EK,” vertelt Jeroen van den Heuvel. Hij is docent consumptieve technieken bij ROC de Leijgraaf. “Maar het is nu wel extra leuk dat Roy mee gaat naar Boedapest, ook naar deze Nationale finale heb ik hem mogen begeleiden.” Jeroen was eerder jurylid voor het EK in Göteborg en het WK in Abu Dhabi. “Toen begeleidde ik een leerling uit Breda en een leerling uit Amsterdam. Nu Roy Nederlands Kampioen is, kunnen we dit alles nog intensiever voorbereiden.”

Talent

Stefan Hoeijmakers, net als Jeroen van den Heuvel docent consumptieve technieken bij ROC de Leijgraaf, vertelt: “Roy is een echt talent. Ik heb Roy enorm zien groeien. Hij is enthousiast, leergierig en vooral creatief. Sinds 2 jaar zit Roy hier in Cuijk op school. De laatste maanden is hij echt met sprongen vooruit gegaan. Dat is leuk om te zien. Niet alleen voor Jeroen en mij als docenten, maar ook voor de rest van ons team. Wij zijn allemaal erg trots op deze prestatie van Roy.”

Koken

Roy zelf is vrij rustig onder alle aandacht en complimenten. “Mijn broer is kok en heeft een eigen cateringbedrijf. Al van jongs af aan wilde ik ook kok worden. Na De Leijgraaf in Oss ben ik naar Cuijk gegaan om verder te leren.” Zijn einddoel is om kok te worden bij een internationaal restaurant. “Ik vind het enorm leuk om te experimenteren met kruiden en gerechten. De Aziatische keuken is bijvoorbeeld erg leuk en heeft veel uitdagingen.” Een eigen zaak hoeft voor hem niet. “Nee, laat mij maar lekker koken en in de keuken bezig zijn, de zakelijke kant is niet direct mijn ding.”

Overtuigend winnaar

Roy wist zich na een aantal voorrondes te plaatsen voor de finales in Zwolle met het hoogst aantal punten van alle kandidaten en was de te kloppen favoriet. In een deelnemersveld van 8 kandidaten van verschillende scholen, waaronder enkele niveau 4 leerlingen, trok Roy uiteindelijk aan het langste eind in een drie daags durende kookwedstrijd. De leerlingen moesten elke dag een 4 gangen menu bereiden met de meest uiteenlopende ingrediënten. Roy wist deze wedstrijd met overtuigende scores te winnen. De jury roemde Roy om zijn creativiteit, smaak en gedisciplineerde aanpak. “En zijn creativiteit zal nog groeien,” vertelt Jeroen. “Want we hebben Roy een opleiding Patisserie cadeau gedaan. Die geven we hier sinds dit schooljaar bij de Leijgraaf in Cuijk.”

Wedstrijd

De afgelopen maanden deden ruim 10.000 mbo'ers bij Skills Heroes en bijna 10.000 vmbo’ers bij Skills Talents mee aan vakwedstrijden in verschillende richtingen. Van automonteurs tot ICT-beheerders, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten. Uiteindelijk kwalificeerden 350 vmbo-talenten en ruim 650 mbo-talenten zich voor de nationale finales. Hier moesten zij opdrachten uitvoeren in hun vakgebied die werden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven.