Foto: Guus Fonteijn

Door Elly Meijnders - Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde levensstijl.

De vereniging wil hiertoe personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben, om hun mening vragen. Voorzitter Guus Fonteijn en ik hadden een gesprek met Marcel Peters. Marcel is gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut en heeft zelf ook een hartaandoening.

Hoe zie jij je functie, Marcel en hoe voer je deze uit?

Marcel zet glimlachend twee koppen koffie voor ons neer, terwijl zijn vrouw Karin achter de computer gaat zitten. “Psychosomatische fysiotherapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door het begeleiden en behandelen van de psychosomatische component van de (pijn-)klachten. ‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk, dus ‘psychosomatische klachten’ zijn klachten die een lichamelijke uitgingsvorm hebben, zoals pijn en vermoeidheid, en een geestelijke of emotionele onderliggende oorzaak. Als masseren na een paar behandelingen geen effect heeft, vraag ik of hij of zij soms iets op de nek heeft liggen. En ik moet als therapeut de mensen hun eigen verantwoordelijkheid gunnen, dus ze moeten zelf weten of ze dat willen vertellen. Dan komen wij er samen wel uit”.

Wat ervaar jij als belangrijk knelpunt voor een gezonde levensstijl bij je patiënten?

Marcel: “Het zelfhelend vermogen bij mensen is minder. Die eigen verantwoordelijkheid is het hoogste goed in de gezondheid. Iemand komt met rugklachten, had drie weken geleden de tuin omgespit. Na twee behandelingen heeft hij minder last en heeft dan toch maar die boom uit de grond getrokken. Tja, dat past echt niet in het rijtje om van je klachten af te komen”.

Gezonde voeding is een van de meest moeilijke dingen bij een gezonde levensstijl. En wat vind je van bewegen?

Ik ben van nature een carnavalist, je kunt natuurlijk helemaal losgaan in drie dagen. Maar ik ben me gaan afvragen: hoe afhankelijk ben je eigenlijk van koffie, van alcohol, van iets lekkers bij de koffie?” Marcel zegt nadrukkelijk: “Je moet altijd een balans zien te vinden tussen rust en beweging. Een balans tussen sporten en tv kijken. Iemand die ongezond is gaat verstarren. Maar iets minder vlees eten moet ook kunnen. Eet dingen die uit de aarde komen zoals groente en neem fruit in plaats van dat koekje”.

Marcel is voorzitter van de Stichting Beweegtuin.

Een brede glimlach van Marcel: “Het uiteindelijke doel van de beweegtuin is dat mensen in hun eigen tijd daar samen iets doen. Bewegen en sociale contacten: op een schaal van 0 tot 10 staat dat bij mij op 9 of 10. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Alleen zijn is goed maar hoe fijn is het niet om iets samen te doen? Waarom hebben wij dan al die verenigingen? En als ik er niet meer ben, staat daar nog altijd die beweegtuin en dan wordt er een goed gebruik van gemaakt”.

De heer Marcel Peters heeft nog veel meer te vertellen over een gezonde levensstijl. Wilt u de rest van het interview lezen, kijkt u dan op www.hartinactiemill.nl. De website is vernieuwd en laat naast informatie ook d.m.v. beelden en filmpjes zien wat de vereniging allemaal doet.