Stel je eens voor dat je morgen huis en haard achterlaat, omdat het niet meer veilig is in je eigen land, en vlucht naar een onbekend land, wanhopig op zoek naar een betere toekomst.

Je komt terecht in een land waar je de gebruiken en regels niet kent. Waar jouw gewoontes, hoe je te gedragen en de taal die je spreekt, dingen je altijd houvast hebben gegeven, niet worden begrepen. Sterker nog, waar heel vreemd tegen aan wordt gekeken!

Wij, bij Sociom Vluchtelingenwerk ( www.sociom.nl/vluchtelingenintegratie of www.sociom.nl/vrijwilligers ), proberen ons dit voorstellen omdat we dagelijks te maken hebben met ‘statushouders’ (zij hebben de hele asielprocedure doorlopen en vervolgens een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar). Wij horen elke dag, soms aangrijpende maar ook leuke verhalen van onze mensen.

Wat doet Sociom eigenlijk? Vanaf het moment dat statushouders woonruimte toegewezen krijgen, begeleiden wij ze met praktische zaken zoals huisinrichting, zorgverzekering, inburgeren en alles wat ze in de maanden daarna nog tegen kunnen komen. Maar Sociom brengt statushouders ook zelfredzaamheid bij, leren hoe onze maatschappij in elkaar steekt en hoe zij zelf een plekje in onze samenleving kunnen veroveren.

Hierbij is onze taal, die voor de meeste van onze statushouders moeilijk onder de knie is te krijgen, ontzettend belangrijk. Theorie leren ze tijdens cursussen maar in de praktijk leer je veel meer! De mensen bij Sociom kunnen dat niet alleen. Dus daarvoor doen wij heel graag een beroep op vrijwilligers. Vrijwilligers die twee uurtjes per week, op tijden die hen passen, statushouders hiermee willen helpen en begeleiden.
Je hoeft beslist geen onderwijsachtergrond te hebben en de Nederlandse taal echt niet perfect te beheersen. Gevoel voor de medemens, waar ze ook vandaan komen, dat heb je nodig om een goed taalmaatje te zijn.

Wil je meer weten of wil je statushouders gaan begeleiden, laat het ons weten. Sociom Vluchtelingenwerk is gevestigd in het Gemeentehuis van Mill. Wij zijn elke dinsdag te vinden op de eerste verdieping. Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0485-700500.

Ook bij het Vrijwilligerssteunpunt Sociom kunt U terecht voor informatie. Actieradius is elke maandag- en woensdagmiddag in het Gemeentehuis te Mill aanwezig.

Mensen uit de gemeente Mill, maak kennis met onze statushouders en ervaar hoe dankbaar het is om deze bijzondere mensen te helpen.

We hebben jullie zo hard nodig!