U kent dat wel, je loopt in het voorjaar lekker door het bos of door de tuin en plots begin je te niezen, je neus gaat lopen of raakt verstopt, jeuk in je ogen, last van je keel. Hooikoorts dus.

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Het wordt veroorzaakt door pollen, zaden of pluizen die als de natuur opbloeit in flinke mate in de lucht hangen. Deze pollen adem je in en komen in de slijmvliezen van neus, keel en mondholte. Het lichaam wil deze wegwerken, echter soms is het hier te enthousiast in en wordt het een allergische reactie, waardoor je de hooikoortsverschijnselen krijgt. Het is dus een alerte reactie van je lichaam, echter het schiet wat door.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Er zijn een aantal handelingen die je zelf al kunt doen als je veel last hebt van hooikoorts, zonder meteen naar medicijnen te grijpen of naar een acupuncturist te gaan.

  • Niet roken
  • Vermijden van de prikkels die klachten veroorzaken (uitkienen wanneer je wel en niet buiten gaat lopen en ook waar je loopt. Vermijd bv berkenbossen als je een allergie hebt voor berkenpollen. Weet je dit niet kun je op internet naar een pollenkalender kijken; elke pol heeft een piektijd in het jaar)
  • Er zijn allergeen dichte hoezen voor over je kussen
  • Was je beddengoed en overtrek om de 2 weken 1 uur bij 60 graden
  • Zorg voor een gladde vloer in de slaapkamer

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur helpt je lichaam de overdreven reactie op de pollen te normaliseren, zodat de pollen wel afgevoerd worden maar er geen allergische reactie ontstaat. Daarnaast stimuleert het je algemene lichaamsweerstand. Meestal zijn een 3-4 tal wekelijkse behandelingen al voldoende. Het meest optimale moment om te komen is op het moment dat de eerste klachten zich voordoen. Je kunt ook terecht als de hooikoorts in volle gang is, echter dan is het wat meer werk.

Maar ik ben bang voor naalden?!

Kinderen en mensen die naaldangstig zijn kunnen ook gewoon terecht. Ik werk ook met laser, een volledig pijnloze veilige behandeling waarmee acupunctuurpunten ook behandeld kunnen worden. Ook werk ik met een acustim apparaatje waar ook geen naald aan te pas komt, dus alternatieven genoeg.

Wil je meer weten kijk op www.acupunctuurmill.nl of bel voor een afspraak bij Marcel Peters 0485-451107.