Kinderen die op de fiets naar school gaan, leren het verkeer en zijn gezond bezig. Maar fietsen ze ook veilig? Basisschool De LenS in Mill test en verbetert de fietsvaardigheid van kinderen.

Woensdagmorgen 9 mei bracht de gemeente een grote aanhanger met daarin allerlei spullen om fietsvaardigheid te oefenen. "Wie aan het verkeer deelneemt, moet de baas zijn over zijn voertuig”. Voor de auto gaan we naar een rijschool, fietsen leren we spelenderwijs. Dat laatste blijkt vaak onvoldoende. De ongevalscijfers bewijzen dat.

Om goed te leren fietsen moet je op tijd beginnen en daar geregeld mee bezig zijn. Net als rekenen en taal kost het veel tijd om het echt goed te leren. Goed, maar vooral veel oefenen helpt, maar een keer extra aandacht voor trapvaardigheid op school is echt geen overbodige luxe. Daarbij is het vooral ook gewoon leuk om allerlei oefeningen en testritjes te doen. Bochtjes maken, precies op tijd remmen, over obstakels fietsen het valt allemaal niet mee. Ook niet voor de leerlingen uit de oudste groepen, als ze een deel van het parcours over mogen doen met een zware rugzak. Dankzij de hulp van ouders, grootouders en de gemeente hebben alle leerlingen weer even flink kunnen oefenen met fietsen.

Kinderen komen meestal voor het eerst echt zelfstandig in het verkeer terecht na de basisschool. De nieuwe school ligt immers vaak verder weg. We helpen ze de weg te vinden, wijzen op de gevaarlijke plekken en de beste route. Maar kunnen ze goed genoeg fietsen? Daarom moeten ouders en school zorgen voor voldoende oefening. Fiets geregeld met je kind, stimuleer het spelen met de fiets, cross door het bos etc. Dan is en blijft fietsen veilig, gezond en leuk.

Verkeerswerkgroep De LenS