HELP! HELP! Deze kreet om hulp klonk er op maandagavond op diverse plaatsen in Langenboom. Want verspreid op diverse plaatsen lagen slachtoffers.

Iemand was van een ladder gevallen en lag bewusteloos op de grond. Maar verderop had iemand door een stroomkabel geknipt met zijn heggenschaar en had onder de stroom gestaan met twee brandwonden tot gevolg. Iets verder een slachtoffer welke duizelig en flauw dreigde te vallen. Hij had met vergif gespoten zonder bescherming. Weer wat verder was er een fietser tegen een brommer gereden met als gevolg een sleutelbeenbreuk. Daarbij was niet bekent hoe men de helm eraf kon krijgen. Dit komt omdat er heel veel verschillende soorten sluitingen zijn en een goede helm behoorlijk strak om het hoofd zit. Ook had er nog iemand met een motorkettingzaag in zijn bovenbeen gezaagd met alle gevolgen van dien, veel bloed en het slachtoffer dreigde in shock te raken. Ook raakte er iemand in een psychose (waanbeelden) waar men veel moeite mee had om dat te kunnen behandelen. En in de Wis vond ook nog een reanimatie plaats.

Ja, al met al was dit een geslaagde EHBO-oefening met onze zusterverenigingen Mill en St. Hubert, Wilbertoord en Zeeland. Ze hadden allen een route mee gekregen, om op een achttal posten een ongeval situatie te bekijken, te beoordelen en hoe deze nu te behandelen. Het was reeds donker toen de ruim veertig personen terugkwamen in de Wis, waar ze van EHBO-vereniging Langenboom koffie en of thee kregen aangeboden. Door onze kader instructeur werd nog kort even elke ongeval situatie uitgelegd en na het bedanken van de deelnemers, lotus mensen en de organisatie keerde eenieder huiswaarts.

Ja, en hier eindigt dan onze laatste grote, gezamenlijke EHBO-oefening, want zoals reeds eerder werd vermeld in het Torentje, zal onze vereniging zoals men zegt, ter ziele gaan. Omdat we geen enkele nieuwe bestuursleden kunnen vinden en er geen nieuwe leden meer bij komen, ondanks onze diverse nieuwe cursussen welke we in het verleden gaven. Maar het bestuur heeft besloten om alle lopende zaken wat betreft evenementen welke zijn toegezegd, netjes af te werken.

Namens EHBO Langenboom