Foto: Pieter Smits

De 87-jarige Willem Rovers is alweer 20 jaar Pastor in Zorgcentrum Aldenhorst in Mill. We bezochten Willem met de tv-camera voor een uitgebreid interview over zijn werk, waarom hij ooit voor dit vak koos, wat hij zoal deed en hoe zijn toekomst eruitziet.

Dit hele interview is te zien via de Lokale Omroep Mill en de rubriek video op inmill.nl. Camerawerk is van Pieter Smits en Gerrit Vervoort. Corné Kremers stelde de vragen, al is dat in een gesprek met Pastor Willem niet nodig.

“Ze hadden me al eerder gevraagd om Pastor te worden hier in Aldenhorst,” vertelt de in Odiliapeel geboren Willem Rovers. “Maar toen was ik als Pastor actief in het Maasziekenhuis in Boxmeer en ook ben ik 8 jaar Pastor geweest in Wilbertoord. In Boxmeer stopte ik 20 jaar geleden. Toen zei ik tegen Aldenhorst: hier ben ik.” In Aldenhorst is Willem een soort psycholoog, psychiater en maatschappelijk werker. “Mijn voornaamste werk is de mensen bezoeken. Ik bezoek vooral de mensen die kwetsbaar en eenzaam zijn. Met hen praat ik en ik luister naar hun verhalen.”

In het gesprek wordt duidelijk dat Willem geen fan is van de huidige situatie binnen de gezondheidszorg. “In een zorgcentrum als hier kom je tegenwoordig pas als je bijna dood bent. Dit jaar hebben we al 20 overledenen, jaarlijks wel 30 of 40.” Willem wijst daarbij naar de kruisjes die in de kapel hangen. “Het personeel werkt hard, maar ze hebben vaak te weinig tijd om even bij de mensen te gaan zitten. Vorige week nog zei iemand: wat ben ik blij dat je er bent, want vandaag precies 20 jaar geleden is mijn zoon verongelukt. Vervolgens zit ik daar dan een uur om te luisteren naar hoe dat ging en hoe dat was.”

Tijdens gesprekken met bewoners hoort hij nogal wat verhalen. Op de vraag hoe hij daar mee om gaat zegt hij: “Toen je vroeger, ik heb het over 50 of 60 jaar geleden, priester werd was je een vertegenwoordiger van de kerk met alle voorschriften en regels. Tegenwoordig zeg ik: ik ben Pastor, ik ben herder en dan denk ik aan de goede herder. Je moet niet veroordelen maar begrijpen. Ieder is een mens zoals deze in de eigen omgeving is kunnen worden, met vallen en opstaan.”

Een gesprek met Willem Rovers zit vol met wijsheden, grappige uitspraken en zijn opvattingen over situaties en ontwikkelingen. Dit alles is in een geschreven interview niet te vangen. Vandaar dat wij u graag verwijzen naar het volledige interview wat is vastgelegd met tv-camera’s. Het is vanaf komende donderdag 14 juni een week lang elke dag om 15.00 uur te zien bij de L.O.M. In de rubriek video op inmill.nl is het dan ook terug te vinden. Ook op het YouTube-kanaal van inmill.nl staat dit interview net als tal van andere videoproducties.