De Stichting SWOMWensBus zoekt nog een geschikte stallingsplaats voor de WensBus.

Door Elly Meijnders - De bewoners van onze gemeente Mill en Sint Hubert leven erg mee met de toekomstige komst van de WensBus.

Ik had een gesprek met Marietje van de Ligt en Trees Franken van het bestuur van de Stichting SWOMWensBus. Zij vertelden mij dat in ieder geval een overeenkomst is gesloten met de Zorgboerderij de Horst en de Dagbesteding Sociom in de Wester, die een vast gebruik gaan maken van de WensBus. De bus is bij aflevering ook geschikt gemaakt voor rolstoelers.

Marietje: “De rolstoelbus is in productie genomen en wordt in september/oktober in gebruik genomen. Ja, wij hopen ook op september maar wij weten niet of dat gehaald gaat worden. Wij hebben een uitgebreide fondsenwerving gedaan. Trees kan precies vertellen van wie wij allemaal al iets hebben gekregen”.

Trees pakt haar papieren erbij: “Wij hebben een behoorlijke gift gekregen van de Rabo Bank Fonds Maatschappelijke projecten, van Projecten in Nederland (PIN) en van de Boudewijn van Gorp Stichting. Van de Toon Heesakker Stichting krijgen wij een vergoeding van de benzinekosten die wij uitgeven boven de 2000 Euro. Het eerste jaar vergoedt het Nationaal Ouderen Fonds (NOF) de benzinekosten. De SWOM schenkt een borglening in het verschiet. Neen, de SWOM gebruikt daar niet de subsidie van de gemeente voor, maar het geld van een andere instelling. En dan verwachten wij nog van het Leefbaarheidsfonds van de gemeente geld”.

Marietje is penningmeester. Waarom was dat allemaal nodig, Marietje?

“Er was een startkapitaal nodig. Anders neemt het NOF de bus niet in productie. Wij zoeken nog meer sponsors, zij krijgen als zij dat willen hun logo op de bus. Er zijn ook nog meer chauffeurs welkom, wij streven naar zoveel chauffeurs dat zij slechts een dagdeel per week hoeven te rijden.

Er leven vragen in het dorp of de chauffeurs een training krijgen?

Marietje knikt bevestigend: “Zij krijgen training en begeleiding voor het omgaan met de bus van Henk Kuppen en Rien Lamers, beiden zeer ervaren. En de ervaren mensen van Zorgboerderij, Pantein en Sociom geven training om met mensen met een beperking om te gaan”.

Trees is enthousiast: “Uiteindelijk kunnen wij ook recreatieve ritten gaan doen, gaan winkelen, naar de markt en ergens een kopje koffie gaan drinken. Ook de huiskamers van de Zorg coöperaties kunnen leuke uitjes gaan doen. Ik denk dat het heel goed gaat lopen”.

Marietje: “Ja nog even en wij hebben een tweede WensBus nodig!”

Pijnpuntje is nog het zoeken naar een geschikte stallingsplaats voor de aan te schaffen bus. Een afgesloten veilige ruimte waar de chauffeurs ook hun auto of fiets buiten kunnen stallen. Het mag in de gehele gemeente zijn. Rien Lamers is al op vele plaatsen geweest maar heeft nog geen geschikte ruimte gevonden. “De mensen zijn allemaal heel positief, maar ik heb helaas nog niets kunnen vinden dat helemaal geschikt is”, aldus een enthousiaste maar tot nu teleurgestelde Rien. U kunt hem bellen of mailen op tel. 0485-452389, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..